Tipy od mistrů grilování: marináda, ovocné dřevo a dostatek času

Grilovací sezóna je za dveřmi, což je dobrá zpráva pro všechny milovníky masa a dobré společnosti. Hodně lidí si myslí, že grilování je hlavně o chutném mase. Ale bez dobré společnosti, rodiny a přátel si to vůbec neužijete. Jakmile to budete mít, musíte se soustředit na samotnou přípravu masa, sýrů a zeleniny. Poradíme vám pár tipů, které vám to zpříjemní.

Čistota je základ

Čistý gril je základní věcí, na kterou se musíte vždy soustředit. Po každém použití ho pečlivě vyčistěte a před dalším použitím se ujistěte, že je čistý. Zároveň můžete zkusit ještě jeden trik pro dokonale připravené maso, a to je předehřívání grilu. Rozdělejte dřevo nebo uhlí předem a počkejte, než prostor dosáhne dokonale teploty pro přípravu masa, na které máte zrovna chuť.

Mohlo by vás zajímat:  Loupání vařených vajec je někdy pro zlost. Díky triku s jehlou to půjde příště samo

Marináda pro lepší chuť

Pro lepší chuť vyzkoušejte také marinády a koření podle svých preferencí. Na internetu najdete obrovské množství receptů na marinády. Navíc si je můžete zakoupit také hotové. Pro zjemnění masa jsou nejlepší medové nebo jogurtové marinády. Hlavně je musíte nechat působit dlouho, a to ideálně přes noc. Proto s přípravou masa začnete již jeden den předem.

Crop Chef With Grilled Meat Vegetables
Zdroj obrázku: Freepik

Grilujte na ovocném dřevu

Na tohle většina lidí nemyslí, ale palivo ve spodní části grilu je také velmi důležité. Pokud si zvolíte ovocné dřevo (např. javor nebo hrušeň), můžete se těšit na nádherné aroma. Dřevo můžete také předem namočit ve vodě, aby nehořelo příliš rychle a spíš jemně kouřilo. Díky tomu se kouř a ovocné aroma dostane do masa a hodně to zlepší zážitek z jídla.

Mohlo by vás zajímat:  Chytré zalévání šetří vodu i čas. Tato pravidla ocení každý zahrádkář

Nechte maso vždy odpočinout

Tento tip vám dá každý profesionální kuchař. Každé maso si musí po grilování (i pečení) odpočinout, aby se šťáva udržela uvnitř. Když ho ihned po dokončení přípravy rozkrojíte, všechna šťáva z masa vyteče ven a vy si neužijete tolik chuti. Proto nezapomeňte dát maso na pár minut na stranu a počkat si o pár minut déle na jeho dokonalou chuť i strukturu.

Zdroj: https://whitneybond.com/grilling-tips/