Sušené švestky přijdou k chuti nejen na podzim. Díky snadnému postupu zůstanou dokonale šťavnaté

Vrcholí sklizeň mimořádně populárních maďarských švestek. Jsou spojeny s typickými podzimními dary přírody, které chutnají fantasticky jak syrové, tak po zpracování. My vám poradíme, jak švestky co nejlépe zpracovat, abyste si je mohli vychutnat dlouho i po skončení sezóny.

Příprava švestek

Základem je správný výběr. Pro dlouhé skladování jsou vhodné pouze zralé a zdravé exempláře, jejichž slupka není poškozena. Samozřejmě ani červivé kusy nám neposlouží, takže před jakýmkoli zpracováním je povinnost je důkladně roztřídit. Potom švestky dobře omyjeme. Není třeba z nich odstraňovat slupku, ale nic vám nebrání v tom, abyste ji nechali trochu změknout.

Než objevíme všechna tajemství sušení švestek krok za krokem, musíme je blanšírovat. To znamená ponořit je na dvě nebo tři minuty do vroucí vody. Když plody vyschnou na sítu, odstraníme pecičky. Švestky také můžeme rozdělit na menší části, například na poloviny nebo čtvrtiny. Nejlepším způsobem je sušení v troubě.

Zdroj obrázku: Freepik

Sušení švestek

Na podzim je stále méně jasných a teplých dní, takže tradiční způsob sušení ovoce na slunci nám pravděpodobně moc nepomůže. Z tohoto důvodu doporučujeme vsadit na vybavení, které se nachází ve většině kuchyní. Sušení švestek v troubě by se mělo provádět při relativně nízké teplotě. Díky tomu se nespálí ani nepustí cennou šťávu.

Mohlo by vás zajímat:  Pořádné burgery nezkazí žádnou party. Známý šéfkuchař prozradil tajnou ingredienci, která je udrží šťavnaté

Ovoce rozložte na plech s papírem. Je důležité, aby tvořilo jednu vrstvu, takže velké množství švestek by se mělo rozdělit na více dávek. Začněte sušit při teplotě 50 stupňů. První fáze trvá 4 hodiny. Když po této době začne slupka krabatit, vypněte troubu a nechte švestky vychladnout. Potom je znovu sušte na 60 stupňů 5–6 hodin. Hotové jsou, jakmile budou mít tmavou a lesklou dužinu.

Zdroj: https://frugalfamilyhome.com/food/drying-foods/how-to-dry-plums