Jednoduchý test prozradí, jestli máme v ruce kvalitní med

I když z výživového hlediska není mezi jednotlivými zdroji cukrů žádný velký rozdíl a klasický bílý cukr je tak víceméně stejně nezdravý jako cukr třtinový, med či jiná alternativa, stále ještě platí, že med má své nezaměnitelné senzorické vlastnosti, pro které se skvěle hodí nejen při přípravě sladkých zákusků, ale i jídel inspirovaných asijskou kuchyní. A pokud dojde na mlsání, můžeme mít alespoň trošku dobrý pocit z toho, že nějaké stopové prvky kromě samotných sacharidů v medu skutečně jsou. Tedy pokud nekoupíte nějakou levnou náhražku, která se skutečným medem nemá mnoho společného.

Mohlo by vás zajímat:  Dobrý sluha, ale špatný pán: telefon usnadňuje život, jeho používání ovšem není bez rizika

Vybírejte lokální medy

Dnes je sice běžné konzumovat potraviny, které pocházejí z druhého konce světa, jen málokterým z nich ale tisíce, a někdy dokonce i desetitisíce kilometrů na cestě prospějí. To platí také pro med. Nejlépe tak uděláte, pokud se ve svém okolí poohlédnete po nějakém včelaři, případně můžete navštívit nejbližší farmářský trh. U těchto medů máte jistotu původu a jejich výrobce přesně ví, kde se včely při sběru pylu pohybovaly.

Zdroj obrázku: Freepik

Směs medů nebrat

V regálech supermarketů obvykle narazíte na jakousi vodnatou směs, která bude mít na etiketě poněkud kryptické označení původu: Směs medů z různých zemí EU. Tedy v tom lepším případě. Ještě o něco levnější medy budou pocházet z Číny nebo Jižní Ameriky. I tady se bude pochopitelně jednat o směs, aby bylo možné produkt vyrábět ve velkém. Na výrobu takových medů se používají suroviny té nejhorší kvality, je tedy lepší se jim vyhnout.

Mohlo by vás zajímat:  Nezbytná kosmetika, kterou na podzim ocení každý

Jednoduchý test kvality

Pokud si nejste jistí, zda se vám do ruky dostal med kvalitní, nebo podprůměrný, k jeho ohodnocení vám postačí tento jednoduchý test. Vezměte čajovou lžičku, naberte na ni vrchovatou porci medu a ponořte ji do hrnku se studenou vodou. Pokud se med rozpouští nepravidelně a po pramíncích, je to kvalitní produkt. Pokud se rozpouští rovnoměrně, je to cukrem nastavená směs nevalné kvality.

Zdroj: https://justbeehoney.co.uk/blogs/just-bee-honey-blog/what-is-fake-honey-and-how-to-spot-it