Ty nejlepší superpotraviny stojí pár korun. Dodají vitamíny, posílí paměť a pečují o zrak

Zdravá výživa zažívá v dnešní době doslova boom. Součástí různých dietních programů jsou superpotraviny, které ovšem stojí více peněz. Proč ale nekoupit produkty, které jsou levnější a obsahují zdraví prospěšné látky?

Všechno se zdražuje, včetně potravin. Říká se, že by se na zdraví nemělo šetřit, ale zároveň by se nemělo zapomenout na zapojení rozumu a zbytečně nekupovat předražené módní superpotraviny. Mnoho levných, dostupných potravin je zdravých a můžete si díky nim sestavit zajímavý jídelníček. Pojďme se podívat na pár z nich.

Pohanka a ovesné vločky

Pravidelná konzumace pohanky pomáhá snižovat cholesterol a příznivě působí na střeva. Vedle toho obsahuje vitamín B, bílkoviny a vlákninu. Pohanka je bezlepková, což je velice dobrá zpráva pro lidi, již trpí celiakií nebo potravinovou intolerancí. Pro cukrovkáře je ideální pro svůj nízký glykemický index s hodnotou 54. Tento zdravý a všestranný produkt se hodí skvěle jako náhrada za brambory nebo rýži.

Mohlo by vás zajímat:  Zapomeňte na hodiny v posilovně. Odborníci doporučují mnohem přirozenější pohyb, tělo zpevní a spálí tuky

Ovesné vločky jsou velkým zdrojem nutričních hodnot. Obsahují vlákninu, díky čemuž podporují funkci střev, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B, C, E. Vločky zajišťují snížení hladiny LDL cholesterolu a riziko aterosklerózy. Tuto potravinu můžete konzumovat ke snídani třeba v kombinaci s ovocem nebo medem. Jaká to lahodná představa, nemyslíte?

Zdroj obrázku: Freepik

Lepší postava nebo paměť?

Která potravina je nízkokalorická? Zelí! Pravidelnou konzumací zelí si zlepšíte imunitu, a to díky jeho antiseptickým a antibakteriálním vlastnostem. Obsahuje kyselinu listovou, která bojuje s volnými radikály a je výborným zdrojem vitamínu E. Zelí lze připravit různými způsoby, kysané zelí je prospěšné pro játra, protože je čistí a regeneruje.

Mohlo by vás zajímat:  Vánoční pochoutky a hodování dávají tělu zabrat

Výborným zdrojem minerálů, jako je hořčík, draslík, zinek, železo a fosfor, je červená řepa. Obsahuje také vitamíny A, B, C, E, K. Řepa je bohatá na:

  • vlákninu,
  • kyselinu listovou,
  • antioxidanty.

Pravidelnou konzumací řepy zlepšíte práci oběhového systému a posílíte imunitu. Vitamín B1 je zodpovědný za lepší paměť a koncentraci. Řepu můžeme konzumovat v různých podobách.

Pracujete v kanceláři? Tak byste neměli zapomenout na mrkev!

Proč odborníci doporučují konzumaci mrkve? Odpovědí je přítomnost vitamínu A, který podporuje zrak. Kromě něho obsahuje i B, C, K. Je zdrojem mnoha prvků (vápníku, draslíku, sodíku, železa, fosforu, mědi, hořčíku, kobaltu a zinku). Dále obsahuje kyselinu listovou. Na rozdíl od výše zmíněných potravin je zdrojem karotenoidů, které bojujívolnými radikály.

Zdroj: https://www.myrecipes.com/healthy-diet/affordable-superfoods-you-can-eat-every-day