Ty nejlepší superpotraviny stojí pár korun. Dodají vitamíny, posílí paměť a pečují o zrak

Zdravá výživa zažívá v dnešní době doslova boom. Součástí různých dietních programů jsou superpotraviny, které ovšem stojí více peněz. Proč ale nekoupit produkty, které jsou levnější a obsahují zdraví prospěšné látky?

Všechno se zdražuje, včetně potravin. Říká se, že by se na zdraví nemělo šetřit, ale zároveň by se nemělo zapomenout na zapojení rozumu a zbytečně nekupovat předražené módní superpotraviny. Mnoho levných, dostupných potravin je zdravých a můžete si díky nim sestavit zajímavý jídelníček. Pojďme se podívat na pár z nich.

Pohanka a ovesné vločky

Pravidelná konzumace pohanky pomáhá snižovat cholesterol a příznivě působí na střeva. Vedle toho obsahuje vitamín B, bílkoviny a vlákninu. Pohanka je bezlepková, což je velice dobrá zpráva pro lidi, již trpí celiakií nebo potravinovou intolerancí. Pro cukrovkáře je ideální pro svůj nízký glykemický index s hodnotou 54. Tento zdravý a všestranný produkt se hodí skvěle jako náhrada za brambory nebo rýži.

Mohlo by vás zajímat:  Podzimní wellness zregeneruje tělo a posílí ho před zimními měsíci

Ovesné vločky jsou velkým zdrojem nutričních hodnot. Obsahují vlákninu, díky čemuž podporují funkci střev, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny B, C, E. Vločky zajišťují snížení hladiny LDL cholesterolu a riziko aterosklerózy. Tuto potravinu můžete konzumovat ke snídani třeba v kombinaci s ovocem nebo medem. Jaká to lahodná představa, nemyslíte?

Zdroj obrázku: Freepik

Lepší postava nebo paměť?

Která potravina je nízkokalorická? Zelí! Pravidelnou konzumací zelí si zlepšíte imunitu, a to díky jeho antiseptickým a antibakteriálním vlastnostem. Obsahuje kyselinu listovou, která bojuje s volnými radikály a je výborným zdrojem vitamínu E. Zelí lze připravit různými způsoby, kysané zelí je prospěšné pro játra, protože je čistí a regeneruje.

Mohlo by vás zajímat:  Nejlepší léky na každou nemoc rostou na zahrádce. Stačí jen po nich sáhnout

Výborným zdrojem minerálů, jako je hořčík, draslík, zinek, železo a fosfor, je červená řepa. Obsahuje také vitamíny A, B, C, E, K. Řepa je bohatá na:

  • vlákninu,
  • kyselinu listovou,
  • antioxidanty.

Pravidelnou konzumací řepy zlepšíte práci oběhového systému a posílíte imunitu. Vitamín B1 je zodpovědný za lepší paměť a koncentraci. Řepu můžeme konzumovat v různých podobách.

Pracujete v kanceláři? Tak byste neměli zapomenout na mrkev!

Proč odborníci doporučují konzumaci mrkve? Odpovědí je přítomnost vitamínu A, který podporuje zrak. Kromě něho obsahuje i B, C, K. Je zdrojem mnoha prvků (vápníku, draslíku, sodíku, železa, fosforu, mědi, hořčíku, kobaltu a zinku). Dále obsahuje kyselinu listovou. Na rozdíl od výše zmíněných potravin je zdrojem karotenoidů, které bojujívolnými radikály.

Zdroj: https://www.myrecipes.com/healthy-diet/affordable-superfoods-you-can-eat-every-day