Zahrada bez klíšťat i otravného hmyzu: trik spočívá v jediné bylině

Léto je v plném proudu a doba dovolených láká trávit co nejvíc času na cestách, v přírodě i na zahradě. Nerušený odpočinek ale může rychle zhatit malilinký tvor. O kom je řeč? O nikom jiném než o nebezpečném klíštěti. Známe způsob, jak odpudit tohoto zákeřného pavoukovce, a nejenom jeho. Ani naše rostliny na zahradě nejsou ušetřeny útoků živočichů a hmyzu, které také odradí tato zázračná rostlina.

Vratič obecný – rostlina, která odpudí klíšťata

Vratič obecný patří do rodiny rostlin Asteraceae, které rostou v Evropě a některých částech Asie. Vratič je vysoce toxická rostlina, tradičně byla používána v bylinkářství. Mezi nejlepší vlastnosti květiny patří silný odpuzující účinek vůči klíšťatům. Poznáme ji podle žlutých květů. Kvete nejčastěji od června do srpna a roste de facto kdekoliv, nemá problém vykvést ani na studené půdě. Často se vyskytuje u cest, luk a jiných travnatých ploch.

Pro jeho zasazení stačí koupit semena a zasadit brzy na jaře. Růst trvá několik měsíců, poté začne znepříjemňovat život klíšťatům.

Zdroj obrázku: Freepik

Snadná péče

Péče o tuto rostlinu není náročná, protože je velmi odolnásamostatná. Vůně vratiče připomíná kafr, který je využíván jako přírodní vykuřovadlo. Kromě klíšťat odpuzuje také další hmyz, pavoukovce, komáry, mouchy a moly. Sušený vratič může posloužit jako dekorace, která skvěle zapadne mezi ostatní rostliny ve váze. Usušené listy a stonky rostliny můžeme použít jako odpuzovač molů. Stačí je vložit do plátěného sáčků a zavěsit do šatníku. Díky tomu zůstane oblečení nedotčené.

Mohlo by vás zajímat:  Rodičovství je výzva, na kterou se nedá připravit. To nejdůležitější v knihách stejně nenajdeme

Nezapomínejte na fakt, že vratič je vysoce toxický. Dbejte zvýšené pozornosti, aby se květině vyhnuli děti a domácí mazlíčci.

Účinky

U této rostliny je potřeba si dávat pozor. Obsahuje kromě léčivých i jedovaté látky. Používala se pro léčení prevence migrény a malárie. Jedovaté účinky rostliny mohou vést až:

  • k nenávratnému ochrnutí,
  • k křečím,
  • k poškození jater, ledvin a žaludku.

Proto už se v dnešní době v bylinkářství nevyužívá.

Zdroj: https://www.growveg.com/guides/why-you-should-and-shouldnt-grow-tansy/