Tajemství dlouhověkosti odhaleno. Zdravý a dlouhý život může mít každý, stačí málo

Dlouhověkost je snem mnoha lidí, existuje mnoho rad, ale co k tomu doopravdy vede? Velice snadná odpověď: správná dieta, nebo spíš výběr potravin. Jaké to jsou? To se dozvíte uvnitř článku.

Fascinující čísla

O dlouhověkosti bylo vydáno mnoho knížek, článků i dokumentů. U našich severních sousedů, Poláků, byly zaznamenány údaje o nejdéle žijících obyvatelích, kdy se dožili úctyhodných 166 a 167 let. Nejdéle se dožívají lidé v Japonsku, kde je více než 70 000 lidí starších 100 let.

Mohlo by vás zajímat:  Bradavice lze vyléčit i bez nepříjemného vypalování. Pomoc nabízí sama příroda

Míst, jaká jsou v Japonsku, je na světě více. Vysokého věku se dožívají lidé například v Itálii na Sardinii, Řekové na Ikarii, na poloostrově NicoyaKostarice a v Loma LinděUSA. Co mají ale tihle lidé společného? Jedinou věc, a tou je strava. Strava bohatá na rostliny a luštěniny (hlavně fazole).

Zdroj obrázku: Freepik

Dejte si pozor a raději se tomuhle vyhněte

Pokud se chcete dožít vysokého věku, tak se vyvarujte rychlého občerstvení. Vysoce zpracované potraviny vedou k mnoha onemocněním, zejména srdečním chorobám. Domácí dorty byste měli konzumovat málokdy, vyloučit by se měl cukr, včetně nápojů, zejména sycených.

Mohlo by vás zajímat:  Ztráta motivace a životní apatie mohou znamenat Alzheimerovu chorobu. Účinný lék prozatím neexistuje

Co tedy jíst?

Kostaričané patří mezi sortu vyvolených, kteří se dožívají vysokého věku. Konzumují především kukuřici a pomeranče bohaté na vitamín C. V Řecku dominuje středomořská strava bohatá na mořské plody, zeleninu a olivový olej a hlavně ryby. Italové si sem tam dají i to nezdravé jídlo, ale Sardinci, ti mají v oblibě červené víno. Pokud se to nepřehání s dávkou, jedna sklenička tu a tam má pozitivní účinky pro organismus.

Červené víno je cenným zdrojem:

  • draslíku,
  • hořčíku,
  • vápníku.
Mohlo by vás zajímat:  Nejzdravější snídaně je připravená během chvíle. Zasytí a dodá energii na celé dopoledne

Antioxidanty působí proti stárnutí pleti.

Japonci se drží zásady „jezte, dokud nebudete syti z 80 procent“. Důležitou složkou jsou tofu a miso polévka. Kurkuma a zázvor patří k nejdůležitějším prvkům. Masa se obyvatelé Okinawy nevzdávají, na své si přijdou s vepřovým masem, ale nesmí se to přehánět.

Zdroj: https://www.denverhealthmedicalplan.org/blog/10-best-foods-longevity