Zdraví ledvin odráží každodenní jídelníček. Sůl není jedinou potravinou, která jim dává zabrat

Ledviny patří k nejdůležitějším orgánům v těle. Stará se o odstranění toxinů a nepotřebných metabolických produktů. Pro jejich správné fungování je důležité mít na paměti, co (ne)konzumovat, protože nesprávným zacházením můžeme přijít k chronickým nemocem.

Strašák jménem sůl

Ano, jedna z nejoblíbenějších přísad pokrmů sůl je zároveň největší hrozbou pro náš organismus. Podle WHO je doporučená denní dávka soli maximálně 5 gramů (malá lžička). Tuto hodnotu přesahuje většina lidí, jelikož si nejsou plně vědomi, že se skrývá i v různých potravinářských výrobcích. A jaký má vliv přebytek soli na ledviny? Především překyselením organismu brání čištění krve a nutí tak ledviny k těžké práci. To vše může vyústit k ledvinovým kamenům.

Mohlo by vás zajímat:  Droždí najde využití i mimo kuchyni. Je lékem na mnoho neduhů i problémovou pokožku

Konzumace rychlých jídel

Dnešní doba přináší různé vychytávky, vylepšení a ušetření času. Představte si, že máte náročný pracovní den, dorazíte domů, ale nemáte pomyšlení ani čas něco si uvařit. Tak se podíváte do skříně a narazíte na instantní čínskou polévku, masové konzervy a jídla v dózách. Jenomže byste neměli zapomenout, že ne vždy je to ta správná cesta. Občasné užití těchto produktů tělu neuškodí, ale pravidelné užívání ano, protože konzumací vystavíte ledviny náročnému procesu čištění, který může véstrůzným nemocem, obezitě nebo vyššímu krevnímu tlaku.

Mohlo by vás zajímat:  Jakou změnu ve stravování udělat, abyste se dožili vysokého věku?
Zdroj obrázku: Freepik

Čeho se dál vyvarovat?

Rozhodně byste měli být na pozoru před přebytkem bílkovin. Protein je nezbytnou složkou pro:

  • kosti,
  • svaly,
  • zuby,
  • dásně.

Vajíčka, libové maso nebo tvaroh často řadíme mezi zdravé složky v našem jídelníčku, které by neměly denně chybět, ale jejich přebytek může být naopak kontraproduktivním. Nadbytek bílkovin ve stravě vede k chronickému onemocnění ledvin. To může vygradovat v tvorbu ledvinových kamenů a otoků, a v horším případě i selhání ledvin.

I když obecně zelenina patří ke zdravým surovinám, měli byste se mít na pozoru před nadbytkem špenátu, šťovíku, červené řepy a rebarbory. I přes své cenné vlastnosti obsahují hodně šťavelanu, který může rovněž přispět k tvorbě ledvinových kamenů. Tím nemyslíme nekonzumovat je, protože mají pozitivní účinky na tělo, ale v rozumné míře.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-foods-are-bad-for-kidneys