Omega-3 mastné kyseliny jsou zásadní. Při jejich nedostatku tělo trpí a volá o pomoc
Pokud se stravujete nezdravě, navštěvujete fastfoody a holdujete sladkostem a alkoholu, možná budete mít v těle nedostatek omega-3 mastných kyselin, které jsou ale důležitou součástí potravin. Správná hladina těchto kyselin umí zajistit dobrou imunitu a díky nim se budete cítit mnohem lépe, protože ovlivňují také funkci oběhového nebo nervového systému.
Sledujte své tělo, které si včas řekne, že potřebuje doplnit omega-3
Existuje několik příznaků, podle kterých poznáte, že máte v těle nízkou hladinu omega-3 mastných kyselin. Proč jsou ale tyto mastné kyseliny tolik důležité? Patří mezi zdravé tuky, které můžete tělu dodat například konzumací tučných ryb, ořechů nebo vajec. Nachází se také v olejích, zkusit můžete i méně známé druhy, jako je lněný nebo ostružinový. Bohatě ale postačí řepkový. Pokud budete mít mastných kyselin nedostatek, dostaví se několik příznaků, které mohou vyústit ve zdravotní problém.

Mezi takové kyseliny patří například dokosahexaenová (DHA), kyselina eikosapentaenová (EPA) nebo kyselina α-linolenová (ALA). Jejich nedostatek může způsobit snížení krevního tlaku, zvýší se naopak hladina špatného cholesterolu. Konzumací potravin, které obsahují omega-3, zvýšíte svou imunitu a budete mít nižší riziko cukrovky. Mezi hlavní příznaky jejich nedostatku patří velká únava, nemožnost usnout nebo větší náchylnost k alergiím a infekcím.
Nedostatek omega-3 pocítíte i na pokožce
Omega-3 jsou velmi důležité také pro naši pokožku. Pokud jich v těle budete mít málo, projeví se to na kůži, která bude vysušená, napjatá a podrážděná. Objeví se problémy s třepením nehtů nebo jejich lámavostí. Vlasy budou jemné, častěji se budou mastit a také vypadávat. Pozorovat můžete také problémy s pamětí a celkovou koncentrací. Můžete mít častěji špatnou náladu, která se může dostat až do stavů deprese.
Málo omega-3 kyselin v těle můžete poznat také podle ochabujících svalů, a to hlavně na krku, ramenou nebo pažích. Pokud si nebudete pravidelně dopřávat potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, může se objevit hypertenze nebo ateroskleróza. Nervový systém nebude pracovat správně a zvyšuje se také riziko vzniku rakoviny (prsu, tlustého střeva nebo prostaty).
Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/