Brambory jsou zdravou součástí jídelníčku. Vždy záleží na jejich úpravě

Brambory jsou na našich stolech jako doma. Tvoří vynikající doplněk k masovým pokrmům. Mají vysokou nutriční hodnotu a neobsahují mnoho kalorií. S čím byste ale brambory servírovat neměli? Poradíme vám.

Obsahují vitamíny a minerály

Chutnají stejně dobře pečené, vařené i ve formě kaše. Perfektně se hodí k masu a omáčkám a jsou základem mnoha dalších pokrmů. Dlouho lidé věřili tomu, že bychom se při hubnutí měli bramborám vyhnout, to ovšem neplatí. Na 100 g brambor počítáme 75 kalorií. Kromě toho jsou bohaté na vitamíny a minerály. Obsahují draslík, fosfor, hořčík, vitamín C a vitamín B6 a vlákninu. Jde tedy o nutričně hodnotnou potravinu.

Mohlo by vás zajímat:  Trpíte častými bolestmi zad nebo krční páteře? Naučte se pravidelnému pohybu a účinnému protahování
Zdroj obrázku: Freepik

Připravte je ve slupce nebo na páře

Důležité ale je, s čím budete brambory podávat. Vyhněte se máslu, smetaně a nezalévejte brambory sádlem se škvarky. Neservírujte je k hustým mastným omáčkám a nesmažte brambory na nekvalitních olejích. Jde jenom o zbytečný tuk navíc. Nejlepší je vařit brambory ve slupce a po uvaření a vychladnutí oloupat, tehdy si zachovají nejvíce vitamínů a minerálů a jsou lehké na strávení. Zapomeňte na smažené brambory, kromě vařených klasicky ve slupce jsou dobrou volbou také vařené na páře. Při přípravě kaše raději nahraďte máslo a smetanu mlékem. Jejich další zpracování například ve formě bramboráčků nebo knedlíků také není ideální možností. Glykemický index takto zpracované potraviny jenom zbytečně stoupá a stravitelnost klesá.

Mohlo by vás zajímat:  Chlapská rýmička skolí i největší tvrďáky. Zpátky na nohy postaví obyčejný olej

Doplňte je zeleninou

Jak již bylo zmíněno, brambory jsou cennou zeleninou. Pokud si chcete udržet pěknou postavu, postarejte se o správné stravovací návyky a zajistěte, aby vaše strava byla vyvážená a poskytovala vám správné množství kalorií i živin. Nejlepší je doplnit brambory další zeleninou, nejlépe zlehka vařenou na páře – například mrkví, hráškem, kukuřicí, brokolicí či květákem. Potom se stávají výbornou přílohou k vařenému nebo pečenému masu.

Zdroj: https://health.ucdavis.edu/blog/good-food/potato-health-benefits-and-why-you-should-eat-more-spuds/2022/05