Vitamín B12 je nezbytný pro zdraví i psychickou pohodu. Jeho nedostatek dokáže člověka úplně změnit

Některé mechanismy lidského těla nemohou správně fungovat, pokud jim něco chybí. Typicky se jedná o vitamíny a minerály. Dobrým příkladem je vitamín B12, kterého tělo potřebuje 2,4 až 2,8 μg denně a jehož nedostatek může způsobit řadu vážných následků. Jaký účel má v lidském těle tento vitamín?

Jaké funkce vitamín v těle plní?

Vitamín B12 patří mezi ve vodě rozpustné sloučeniny, ze kterých vznikají nebílkovinné části enzymů. Ty podmiňují bezpočet reakcí v lidském těle. Dokážou ho produkovat pouze mikroorganismy, proto si ho tělo nedokáže vyrobit samo a musí ho přijímat spolu s potravou. Je zodpovědný za syntézu červených krvinek, nukleových kyselin, myelinových pochev nervových vláken a důležitých neurotransmiterů.

Mohlo by vás zajímat:  Kolorektální karcinom si nevybírá. Úspěch léčby zaručí jedině včasná diagnóza

Tento vitamín je vysoce důležitý pro těhotné ženy nebo ženy plánující otěhotnět, jelikož je nezbytný pro získání aktivní formy kyseliny listové. Dále podporuje koncentraci, duševní rovnováhu a dobrou náladu. Povzbuzuje chuť k jídlu a snižuje hladinu lipidů v krvi. Nedostatkem vitamínu B12 jsou ohrožení zejména vegetariáni a vegani, lidé ve věku nad 50 let a pacienti po operaci střev nebo trpící onemocněním trávicího ústrojí.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak se nedostatek vitamínu projevuje?

Další příčinou nízké hladiny tohoto vitamínu může být vrozený nedostatek bílkoviny zodpovědné za jeho transport v krvi, některé léky a nadužívání alkoholu. Příznaky nedostatku vitamínu B12 zahrnují bledou, až žlutou kůži, chronickou únavu, mravenčení po těle, poruchy trávicího systému, změny osobnosti, změny vzhledu jazyka, problémy s rovnováhou a šedivění.

Mohlo by vás zajímat:  Revmatoidní artritida postihuje celé tělo. Působí problémy s oběhovým systémem a páteří

Typické pro nedostatek vitamínu B12 jsou také horečka, závratě a poruchy vidění. Tento vitamín se nachází v produktech živočišného původu, jako jsou vejce, mléko, maso a vnitřnosti. Malé množství najdeme v nakládané zelenině, houbách a fermentovaném japonském čaji. Pokud máte nedostatek tohoto vitamínu, poraďte se s lékařem o vhodné suplementaci.

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b12/