Při vaření na elektrickém sporáku lze ušetřit i několik tisíc. Naučte se vařit konečně efektivně

Cválající inflace a drasticky rostoucí ceny elektřiny nutí každého chytat se za kapsy. Při přípravě pokrmů na elektrickém sporáku stojí za to znát několik patentů, které vám pomohou ušetřit na účtech za elektřinu. Ušetřené prostředky pak můžete použít jinde. A dobré návyky se rychle dostanou pod kůži. Jak používat elektrický sporák ekonomičtěji?

Jak ušetřit při vaření na elektrickém sporáku?

Ročně elektrický sporák spotřebuje 1300–2325 kWh, což dělá na nákladech za elektřinu od 5 do 10 tisíc korun. Stále více domácností má tento typ vybavení doma. Chcete-li ušetřit každý měsíc na výdajích spojených s elektřinou, stojí za to znát několik triků na levnější vaření a pečení. Například při pečení se snažte neotevírat dvířka trouby. Díky tomu teplo přestane zbytečně utíkat. Níže navrhujeme, jak během vaření používat méně elektřiny.

Mohlo by vás zajímat:  Triky, které pomohou vyjednat nižší cenu vybraného ojetého auta

Vaření s pokličkou

Prvním pravidlem je vařit pokrmy pod pokličkou. Jaký je k tomu důvod? Teplo je díky tomu udržováno uvnitř nádoby. Díky tomu se večeře vaří rychleji a množství spotřebované energie je mnohem nižší. Před koncem vaření vypněte sporák a nechte na něm hrnec. Tato krátká doba stačí k tomu, aby se jídlo dovařilo, a tak budete používat méně elektřiny.

Zdroj obrázku: Freepik

Správné vaření

Pokud rozdělíte jídlo na menší kousky, bude se vařit rychleji. Spotřeba energie bude nižší. Při přípravě jídla se také vyplatí použít nejnižší tepelný stupeň. Vaření bude trvat o něco déle, ale na druhou stranu bude chuť pokrmu lepší. Také se vyhnete problému převařeného masa nebo brambor. Nezapomeňte přizpůsobit průměr hrnce varné desce: tím se sníží úroveň spotřebované energie. Příliš velká nádoba bude vyžadovat delší ohřev a spotřebu většího množství tepelné energie.

Mohlo by vás zajímat:  Malé odporné můry se drží na nejšpinavějším místě v bytě. Zabraňte jejich invazi nekompromisní metodou

Nezapomeňte na čistotu

Dalším bodem je pravidelná péče o čistotu elektrického sporáku. Zbytkové potraviny nebo tuk omezí tok tepla. To znamená, že během vaření se spotřebuje více elektřiny a účty na konci měsíce budou vyšší. Pro mytí varné desky používejte jemné čisticí prostředky na bázi jedlé sody a kyseliny citronové. Po vaření vždy vypněte sporák, a pokud to okolnosti umožňují, odpojte jej od elektřiny.

Zdroj: https://sassytownhouseliving.com/electric-stove-cooking/