Většina ji považuje za zbytečný plevel. Pampeliška přitom patří k nejcennějším léčivkám

Charakteristicky žlutě zbarvená rostlina rostoucí téměř na všech zelených místech v okolí. Často jsou však přehlíženy zdravotní účinky této rostliny a její široké využití. Pampeliška neboli smetánka lékařská podporuje činnost jater, slinivky a ledvin. Zklidňuje záněty kůže a napomáhá trávení. Květy pampelišky lze také přidat do salátu nebo z nich vyrobit sirup a med.

Poznávací znaky pampelišek

Pampelišku je možné považovat za plevel, který se šíří až závratnou rychlostí pomocí semen, které se dokážou dostat až do půl kilometru od mateřské rostliny. Pampeliška má charakteristicky žlutě zbarvené květy, které obsahují mnoho pylu a přitahují včely. Proto jsou nejrozšířenější právě v okolí včelích úlů. Každoročně rozveselují jarní a letní louky svými květy a děti si z nich rády splétají věneček.

Mohlo by vás zajímat:  Na klíšťata jde jednoduše vyzrát. Stačí se obklopit vůní, kterou nesnesou
Zdroj obrázku: Freepik

Zázračné účinky na lidský organismus

Kromě krásné barvy má pampeliška léčivé účinky a už celá staletí pomáhá léčit nemoci jater, žlučníku, slinivky a ledvin. Pro své léčivé vlastnosti je nejčastěji užíván kořen pampelišky. Ale stejně tak je možné zužitkovat květy a listy rostliny. Odvar z pampelišky stimuluje játra k produkci žluči a podporuje její tok žlučovými cestami do dvanáctníku. Pampeliška obsahuje látku zvanou inulin, která pomáhá regulovat metabolismus cukrů v těle, což je dobrá zpráva pro diabetiky, jelikož v kombinaci se správnou stravou pomáhá regulovat glykémii. Inulin také pomáhá snižovat chuť k jídlu a zvyšovat pocit sytosti, tím pomáhá bojovat s nadváhou. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že pampeliška působí protirakovinně.

Mohlo by vás zajímat:  Většina lidí ji považuje za otravný plevel. Léčivý potenciál kopřivy je přitom obrovský

Použití pampelišky

Listy a květy pampelišky lze jíst i syrové, jsou skvělé do salátů nebo jako příloha k masu či ozdoba chlebíčků. K přípravě odvaru je nejlepší využít květy a kořen rostliny. Nadrobno nakrájené je zalijeme vodou a přivedeme k varu. Následně vaříme asi 15 minut na mírném ohni. Odvar necháme zchladnout a rozléváme do šálků. Pampeliškový med a sirup jsou dnes velmi populární alternativy včelího medu a ovocných sirupů.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits