Vejce otočená opačně vydrží déle čerstvá
Vejce jsou surovinou, která ve většině případů nesmí chybět v žádné domácnosti. Jsou totiž univerzální a dá se z nich připravit řada velmi dobrých pokrmů. A co víc, ještě k tomu jsou vejce skvělá pro zařazení do zdravé a vyvážené stravy. Obsahují totiž řadu prospěšných látek a vysoký obsah bílkovin. Proč je ale dobré vejce před umístěním do lednice otočit vzhůru? Právě to a ještě více se dozvíte v dnešním článku. Čtěte dál.
Proč je dobré vejce zařadit do jídelníčku
Vejce jsou komplexní jídlo plné bílkovin, které naše tělo pro správnou funkci potřebuje, ale většina z nás jich má nedostatek. Jinak se vyskytují také v masu nebo například v mléčných výrobcích. Kromě toho ale vejce obsahují i řadu vitamínů a minerálů. Najít v nich můžeme vitamíny A či B a také fosfor, železo, mangan či selen. Celkově z toho tedy vyplývá, že jsou pro nás vejce dobrá. Proti tomu ale někteří jedinci přichází s informací, že zvyšují hladinu cholesterolu. Tento fakt byl už ale dávno vyvrácen, jelikož vejce obsahují daleko větší podíl fosfolipidů než cholesterolu a právě fosfolipidy proti cholesterolu bojují. I WHO tak doporučuje jíst zhruba 1–2 vejce denně pro optimální zdraví.
A proč bychom měli vejce otáčet vzhůru nohama?
V obchodě většinou vejce koupíte v kartonovém obalu, ve kterém jsou otočena špičkou vzhůru a větší plochou dolů. Když ale přijdete domů, je vhodné je před vložením do chladničky otočit. A proč vlastně? Otočením se totiž žloutek umístí přesně doprostřed vejce a to vám tak vydrží déle čerstvé. Vždy také dbejte na to, aby byla vejce ve stálé teplotě. Tudíž je nikdy neumisťujte do dveří, i když tam na ně vaše lednice má třeba speciální přihrádku. Také dodržujte dobu spotřeby a dávejte pozor na to, aby vajíčka nebyla naprasklá. Snáz se poté kazí, což nikdo z nás rozhodně nechce.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-eggs-health-benefits, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324533, https://www.healthline.com/nutrition/boiled-egg-nutrition, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/expert-answers/cholesterol/faq-20058468, https://apps.who.int/iris/handle/10665/64001