Vědci spočítali, kolik bublinek obsahuje jedno pivo. Na kvalitu nápoje mají velký vliv

Máte rádi pivo? A přemýšleli jste někdy o tom, kolik bublinek přesně je ve sklenici piva? Nejjednodušší je samozřejmě odpovědět, že hodně, vědci ale posunuli tuto odpověď zase o něco dál. Všem zvědavcům se rozhodli poskytnout přesnější odpověď pečlivým počítáním bublin v pivu. Samozřejmě se množství v každé sklenici liší.

Bublinky způsobuje oxid uhličitý

Oxid uhličitý hraje velmi důležitou roli, protože právě díky němu je pivo tak osvěžující. Drobné bublinky dávají nápoji mírně perlivý charakter, jsou ale také zodpovědné za transport chuťových a aromatických přísad do nosu a chuťových pohárků. Spolek Equipe Effervescence, Champagne and Applications z Francouzského národního centra pro vědecký výzkum (CNRS) spočítal bublinky ve 250ml sklenici ležáku vychlazeného na 6 °C.

Mohlo by vás zajímat:  Umění pod vědeckým dohledem: kreativní tvorba prokazatelně snižuje hladinu stresu

Tito vědci zjistili, že vzduchem vyplněné mezery ve struktuře skla jsou nutné k vytváření bublin. Když se pivo nalévá do sklenice, zachycený vzduch a zakřivení mezer vede k tvorbě bublin, ale co je nejdůležitější, tyto mezery ve sklenici musí mít šířku alespoň 1,4 nm. Bubliny se pak zvětšují a zvětšují, jak se přibližují k povrchu, který obsahuje více plynu, a nakonec se proces zastaví, když hladina oxidu uhličitého zmizí.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak poznat špatně natočené pivo?

S přihlédnutím k tomu všemu vědci odhadují, že pivo ve sklenici o objemu 250 ml vychlazené na 6 °C by mělo obsahovat něco mezi 200 000 a 2 miliony bublin uvolněných do vyčerpání zásob oxidu uhličitého. A i když s touto informací pravděpodobně běžný konzument piva nejspíš nijak nenaloží, může být užitečná pro pivovary.

Mohlo by vás zajímat:  Nejlepší ojetá auta si z autobazaru nemůže odvézt každý

V poslední řadě jeden důležitý tip, jak poznat kvalitní a dobře načepované pivo. Pokud v pivu běhají bublinky po sklenici, může to být známka špatně umytého skla. Kromě toho poznáte nečistotu tak, že pěna nezanechává typické mapy na vnitřní straně sklenice. V takovém případě byla sklenice mastná a pěna po ní mohla klouzat. Pěna by měla být krémová a hustá bez velkých bublin.

Zdroj: https://www.thedrinksbusiness.com/2021/04/how-many-bubbles-are-in-a-glass-of-beer-scientists-have-revealed-the-answer/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33869947/