Vajíčka jsou nabitá zdravím. Špatná úprava ale tuhle superpotravinu zničí
Vajíčka jsou v dnešní době velice oblíbenou potravinou, protože čím dál tím více lidí oceňuje jejich nutriční hodnotu. Dříve byla vajíčka považována za skryté zlo v podobě cholesterolu. Je velice důležité, jakým způsobem si vajíčka chystáme, jelikož podle toho se odvíjí jejich nutriční hodnota.
Vlastnosti vajec
Vajíčka patří k nejoblíbenějším potravinám, co se týče snídaně, někdy oběda, ale také i večeře. Nabízí se různé varianty, jak vajíčka připravit. Dříve se nedoporučovala konzumovat často skrz cholesterol, ale můžete je jíst každý 2–3 dny. Proč ta změna? Především pro svůj vliv na správnou funkci organismu.
Vejce nejenom že jsou oblíbená, ale i doporučovaná, protože obsahují obrovské množství aminokyselin a antioxidantů. Dále jsou zdrojem vitamínů A, D, E, K a B. Obsahují velké množství sloučenin:
- železa,
- fosforu,
- síry.
Do jisté míry obsahují i malé množství draslíku, vápníku, mědi, jódu a manganu.
Jaký je nejhorší způsob přípravy vajíček?
Podle výživových poradců není smažení vajec dobrým nápadem. Velké množství tuku a vysoká teplota dělají ze zdravého jídla méně prospěšné, protože ztrácí velké množství dobrých vlastností. Můžete však vyzkoušet dušení míchaných vajec.
Patříte k lidem, kteří vaří vajíčka na másle? Tento způsob vaření je kalorický a obsahuje nasycené tuky. Vaření na tento způsob jednou za čas neuškodí, ale pravidelné používání másla ke smažení může negativně ovlivnit vaše zdraví. Příliš velké množství nasycených tuků může vést k ateroskleróze a dalším kardiovaskulárním onemocněním. Odborníci na výživu doporučují zdravější tuky, jako je olivový olej.
Odborníci nedoporučují další způsoby
Vajíčka ztrácí svou nutriční hodnotu i v kombinaci se smetanou nebo sýrem. Vajíčka se nedoporučují smažit při vysoké teplotě. Jednoduše řečeno, vajíčka rozhodně zanechejte ve svém jídelníčku, jenom se pokuste změnit způsob jejich přípravy nebo snižte frekvenci.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/eating-healthy-eggs