Fenykl zamezí trávicím obtížím, nadýmání i bolestem
Během rodinných oslav a svátků se stoly prohýbají pod množstvím plných mís a naložených talířů. Přejedení často končí nepříjemnými trávicími problémy. Zkuste jim příště jednoduše předejít. Zvolit můžete koření, které pokrmy odlehčí a předejde nadýmání a bolestem žaludku.
Koření do tradičních jídel
Koření nejen dodává jídlům chuť, je také spojencem trávicího systému. Některé druhy urychlují metabolismus a zmírňují příznaky, které obvykle cítíme po konzumaci těžkých potravin. Již ve starověku se využívaly zdravotní účinky koření a bylo známo, která semena a sušené rostliny přinášejí úlevu od nadýmání, zácpy a bolesti žaludku.
V kuchyni by vám neměl chybět nejen sušený koriandr, ale také jeho semena. Mají antispasmodické vlastnosti a uklidňující příznaky trávení. Lidé trpící syndromem dráždivého tračníku by měli do své stravy trvale zahrnout semena koriandru. Koriandr navíc reguluje cholesterol a snižuje hladinu cukru v krvi.

Zázračný fenykl
Látky obsažené v tomto koření můžou stimulovat vylučování žaludku a zmírnit křeče hladkého svalstva. Fenykl obsahuje vlákninu, takže pomůže vyhnout se zácpě. Do svátečních polévek můžete přidat semena fenyklu. Fenyklový čaj si můžete koupit i do zásoby – má velmi jemnou a příjemnou chuť. Po vydařeném jídle stojí za to sáhnout po šálku této prospěšné infuze.
Kmín zase eliminuje nadýmání, koliku a zácpu. Pomáhá vůči větrům a urychluje tvorbu žluči. Kmín má také diastolický účinek a je cenným zdrojem antioxidantů. Je to skvělý doplněk k mastným jídlům a těžkým omáčkám. Pískavice řecké seno je bylina s krásnou vůní, která podtrhuje aroma polévek a omáček. Semena obsahují spoustu vlákniny, která urychluje trávicí procesy.
Zdroj: https://artoflivingretreatcenter.org/blog/spices-that-aid-digestion/