Špenát je skvělý do smoothie i jako oblíbená příloha. Ne vždy je ale zdravý
Listový špenát má mnoho pozitivních vlastností a pěstuje se téměř po celém světě. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, které z něj dělají jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Listy mladého špenátu obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek a jsou považovány za multivitaminovou bombu. Přesto není špenát pro některé lidi vhodný a může jim i ublížit.
Špenát je bohatý na vitamíny a minerály
Špenát je úžasnou vitamínovou bombou téměř pro všechny. Tato zdravá listová zelenina obsahuje velké množství živin, vitamínů, minerálů a také velmi silné antioxidanty, jako jsou betakaroten a lutein. Špenát pomáhá ochránit tělo před arteriosklerózou, zmírňuje stres a díky velkému množství hořčíku působí proti migrénám. Dále ve špenátu najdeme vitamíny A, E, B6, K, kyselinu listovou, fosfor a draslík. Dále obsahuje velké množství železa, které dle některých odborníků může nahradit zdroj železa z masa.
Jak nejlépe špenát konzumovat a jak často?
Špenát je možné jíst jak syrový, tak i tepelně upravený. Velmi oblíbený v Čechách je špenát jako příloha k bramborovému knedlíku a masu. V poslední dekádě se také velmi popularizovala takzvaná smoothie, do kterých se špenát často přidává. Jedná se o koktejly z čerstvého ovoce a zeleniny. V koktejlech se dá špenát kombinovat s banánem, petrželkou a citrónovou šťávou.
I přes všechny pozitivní účinky špenátu se nedoporučuje jíst denně. Špenát, společně se spoustou vitamínů a minerálů, obsahuje také velké množství oxalátů, které blokují vstřebávání vápníku. Nedostatek vápníku v těle může dále vést ke vzniku ledvinových kamenů a dalším zdravotním komplikacím.
Pro koho není špenát vhodný?
Právě kvůli vysokému obsahu oxalátů ve špenátu by jej neměli jíst lidé, kteří bojují s revmatickým onemocněním, artritidou, ledvinovými kameny a dnou. Špenát také do jisté míry brání vstřebávání jódu, a není tedy vhodný pro lidi, kteří mají problémy se štítnou žlázou nebo trpí Hashimotovou chorobou.
Zdroj: https://www.medicinenet.com/is_eating_spinach_every_day_good_for_you/article.htm