Rafinovaný cukr jde nahradit několika zdravějšími alternativami

Odborníci na výživu nabádají lidi, aby ze svého jídelníčku co nejvíce vyřadili rafinovaný cukr. Není třeba ho jíst v nadbytečném množství. Způsobuje tloustnutí i vznik zubního kazu. Cukr je zapovězený také pro osoby, které trpí diabetem mellitus. Čím je možné ho nahradit?

Co je rafinovaný cukr

Cukr se vyrábí z cukrové řepy postupem, kterému se říká rafinace. Přírodní cukr je totiž hnědé barvy, zatímco ten rafinovaný je bílý. Cukr je bohatý na energii, ale jinak je prostý jakýchkoliv živin. Je proto zbytečné ho jíst přes míru. Je třeba dávat pozor zejména na průmyslově zpracované potraviny, do kterých se cukr také přidává. Čím jiným sladit? Možností je více.

Mohlo by vás zajímat:  Nulová tolerance za volantem má smysl. Každý člověk reaguje na alkohol po svém

Sirup z fermentované rýže

Náhražkou rafinovaného cukru může docela dobře být hnědý rýžový sirup, který se vyrábí vařením fermentované hnědé rýže. Na rozdíl od rafinovaného cukru je bohatý na draslík, železo, hořčík a vápník. Je možné ho používat při vaření i pro slazení nápojů. Snižuje riziko vzniku cukrovky.

Zdroj obrázku: Freepik

Manuka med

Oblíbeným sladidlem už od dob dávno minulých je včelí med. Tento přírodní produkt používali už naši předkové, když neměli ještě k dispozici rafinovaný cukr. Med lze přidávat do pokrmů i do moučníků. Lze jím sladit také nápoje.

Mohlo by vás zajímat:  Cholesterol lze snížit i přirozenou cestou. Stačí si dát jednoduše něco dobrého na zub

Ze všech medů nejvíce vyniká takzvaný manuka med. Je vyrobený z medonosného keře manuka, který roste na Novém Zélandu. Je bohatý na antioxidanty, vyznačuje se protizánětlivými a antibakteriálními účinky. Bývá také označován jako přírodní antibiotikum.

Stévie

Zcela unikátní je rostlina stévie. Celá její nať je sladká, přitom neobsahuje žádné kalorie. Je možné ji pěstovat doma a potom si ji usušit. Je ideální náhražkou rafinovaného cukru zejména pro diabetiky. Kromě toho pomáhá zlepšovat obranyschopnost organismu a snižovat krevní tlak. K dostání je stévie také v tobolkách.

Mohlo by vás zajímat:  Všeho moc škodí. Přehnané používání dezinfekce ničí nejen nebezpečné mikroorganismy

Xylitol

Už jste se možná setkali se sladidlem, kterému se říká xylitol. Jedná se o březový cukr, který nezvyšuje hladinu krevního cukru, proto ho mohou používat i osoby, které trpí cukrovkou. Zabraňuje vzniku zubního kazu, zánětu dásní a nekvasí v trávicím traktu.

Zdroj: https://healthmatters.nyp.org/how-much-sugar-is-too-much/, https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/added-sugars, https://www.healthline.com/nutrition/brown-rice-syrup-good-or-bad, https://health.clevelandclinic.org/manuka-honey-benefits/, https://www.researchgate.net/publication/359920037_Stevia_Rebaudiana_as_an_Immunity_Booster_for_COVID-19, https://www1.deltadentalins.com/wellness/nutrition/articles/xylitol.html