Postarejte se o bohatou úrodu angreštu již nyní. Správný řez udrží keře do jara fit
Věděli jste o tom, že úroda angreštu je ovlivněna tím, jak keře zazimujeme? Celý trik spočívá z každoročním prořezávání. Zjistěte, proč byste neměli tento krok přeskočit. Poradíme vám, jak to udělat správně a nedělat chyby. Přes léto si budete moci užít svěží ovoce a jeho sladkokyselou chuť.
Řezání angreštu v podzimním období
Odstraněním nepotřebných starých větví napomáháme keři k tomu, aby šetřil síly pro zdravé výhonky. Takto připravený keř má větší sílu pro přežití náročných povětrnostních podmínek. Toto prořezání ovlivňuje i hodnotnější plození v jarním období. Správně provedené ošetření jasně zlepšuje mikrocirkulaci vzduchu a poskytuje rostlině neomezený a volný přístup k přirozenému světlu.
Pokud právě začínáme s pěstováním angreštu, musíme počítat s tím, že první dva roky jsou časem formování jeho koruny. Jakmile vysadíte rostlinu, začněte tak, že přivážete rostlinu ke speciálním kolíkům, které by měly být nižší o 4–5 cm než výška kmene. První rok začínáme velmi opatrně. Začneme zkrácením výhonků o polovinu. V druhém roce stříháme slabé výhonky.
Péče o angrešt
Správný řez spočívá v odstranění větviček visících příliš nízko, zahuštění středu koruny a zkrácení výhonků, které rostou pouze v jednom směru. V tomto kroku také nezapomínáme na odříznutí výrůstků, které se objevují na kmeni.
Jedním z nejdůležitějších kroků při péči o tuto rostlinu je tzn. omlazující řez. Nejlépe se provádí na jaře. Odstraníme většinu slabých výhonků a ponecháme maximálně pět nejsilnějších. Následující rok zkrátíme větvičky o 1/3 celkové délky a mrtvé nebo křížící se výhonky se zcela odříznou. Tímto způsobem zlepšíme celkový stav rostliny, což bude mít za následek hojnější úrodu.
Zdroj: https://www.ashridgetrees.co.uk/gardening-advice/growing-soft-fruit/pruning-gooseberries