Košík plný hub bez jediného červa: klíčem je vyrazit do lesa ve správný čas

Houbařská sezóna je v plném proudu. V lesích najdeme nejvíce lišek a hřibů, ale někteří houbaři si stěžují, že velké množství nasbíraných exemplářů je červivých. Ukazuje se, že abyste se této značně nežádoucí situaci vyhnuli, musíte na houby vyrážet jen za specifických povětrnostních podmínek.

Červům svědčí teplo

Již několik týdnů zažíváme příznivé počasí pro růst a sběr hub. V lesích najdeme i opravdu zajímavé a velké exempláře, ale po rozkrojení nakonec zjistíme, že jsou červivé. O svou zkušenost se mimo jiné podělila nadšenkyně do houbaření, která v rozhovoru uvedla, že se po posledním výletu vrátila domů s košíkem plným krásných hřibů. Její radost ale byla předčasná, když zjistila, že většinu hub musí vyhodit, jelikož si spolu s nimi přinesla i nezvané nájemníky.

I někteří další houbaři přitakávají, že letošní podzim je na výskyt červivých hub bohatý. Proč tomu tak je? Může za to hezké počasí. Vyšší teploty mají za následek rychlý vývoj larev hmyzu žijících v plodnicích hub. Za jiných okolností by jim ve vývoji bránily mrazy. Nižší teplota však zároveň znamená i pomalejší růst plodnic.

Mohlo by vás zajímat:  Ne všechny svíčky na hrob jsou kvalitní. Ty nejlepší pomůže vybrat několik parametrů
Zdroj obrázku: Freepik

Jsou červi nebezpeční?

Mykoložka upozornila, že intenzita napadání hub hmyzem souvisí i s dalšími faktory. Hmyz má různé vývojové cykly, kromě teploty závisí také na vlhkosti. Neustále se měnící počasí zároveň znemožňuje předvídat, zda bude letošní podzim houbařská sezóna úspěšná. Pokud si ale domů chceme přinést košík plný hub bez červivých exemplářů, bude vhodné počkat na chladnější dny.

Larvy hmyzu samy o sobě pro člověka nebezpečné nejsou, přesto bychom je konzumovat neměli. Často je totiž doprovází plíseň, která už pro lidský organismus škodlivá je. Červivé houby a jejich části je nejlepší nechat rovnou v lese, kde poslouží ekosystému. Pokud se přeci jen rozhodneme houbu s chodbičkami od červů zkonzumovat, měli bychom to udělat co nejdřív, protože se rychleji kazí. Zcela nevhodné jsou takové houby na sušení.

Zdroj: https://foragedfoods.co.uk/when-is-the-best-time-to-go-mushroom-foraging/