Petrželové pesto ozvláštní teplé i studené pokrmy netradiční chutí. Tělu navíc dodá důležité železo
Petržel nemusí sloužit pouze jako přísada do salátů nebo polévek. Můžete si z ní udělat například pesto, které zamezí tomu, že vašemu tělu bude chybět železo. Někdy už i malým dětem chybí železo, což je minerál a látka, kterou všichni potřebujeme k tvorbě červených krvinek.
K čemu bude pesto dobré?
Pesto je pasta italského typu. Dnes ho najdete hotové v obchodech, můžete si koupit různé příchutě. Snadno si ho ale vyrobíte také doma, protože to není nic složitého. V našem receptu bude hlavní složkou petržel, která obsahuje velmi důležité látky, které mohou zamezit vzniku anémie, což je akutní nedostatek železa. Petržel si můžete sami doma pěstovat v květináči a mít ji kdykoliv při ruce.
Má spoustu léčivých vlastností, a to hlavně díky obsaženým látkám. Chlorofyl snižuje zánět v těle, vitamin C podpoří imunitní systém. Můžete si petržel přidat do mnoha pokrmů, čímž si zajistíte, že vás nenapadnou žádné infekce nebo viry. Žvýkáním petržele zase odstraníte nepříjemný zápach z úst například po cigaretě nebo česneku.
Jak si pesto připravit?
Výroba pesta je velmi jednoduchá. Připravte si následující suroviny:
- 2 svazky petrželky,
- hrst rukoly,
- 1/4 hrnku mandlí,
- lžičku citronové kůry,
- stroužek česneku,
- 4 lžíce olivového oleje,
- 3 lžíce parmazánu,
- sůl a pepř.
Poté už stačí pouze všechny suroviny vložit do mixéru a rozmixovat do hladké kaše. Když máte hotovo, ještě dochuťte solí a pepřem a pastu pak můžete použít na mnoho věcí. Hodí se namazat si ji na chléb místo másla, použít ji ale můžete také místo omáčky na těstoviny. Vyplatí se jíst pesto 1–2× týdně, aby byly jeho účinky viditelné. Rozhodně tím nic nezkazíte, a pokud se cítíte unavení a chybí vám energie, pesto může být dobrá volba, jak ji doplnit. Kromě petrželky si navíc doma můžete pěstovat i další bylinky, které pomohou zase s jiným zdravotními problémy.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/parsley-benefits