Jsou skvělé k masu i samotné. Ne každý ale může nakládané okurky jíst beze strachu

Nakládané okurky jsou jednou z nejoblíbenějších pochoutek. Saháme po nich s radostí, protože jsou známé svou jedinečnou chutí a mají spoustu výživových hodnot. Sotva si někdo uvědomuje skutečnost, že mohou být škodlivé pro naše zdraví.

Okurky, celoroční pochoutka

Tato populární zelenina se nejčastěji konzumuje syrová nebo také nakládaná. Okurky se obvykle používají pro přípravu obložených talířů nebo salátů. Nakládané okurky mají mnoho cenných vlastností pro zdraví. Někdy však mohou být pro zdraví také škodlivé. Jedná se o nízkokalorické zavařeniny, které obsahují ve 100 g pouze 11 kcal.

Mohlo by vás zajímat:  Chodit s oparem do lékárny je zbytečné. V kuchyni najdeme osvědčený lék

Jsou ideálním zdrojem vlákniny a vitamínu C, což je silný antioxidant, který chrání buňky a tkáně před škodlivými účinky volných radikálů. Tyto chutné zavařeniny mají pozitivní vliv na trávicí systém. Jejich pravidelná konzumace může dokonce zmírnit příznaky potravinové intolerance a podpořit imunitu těla. A co víc, dokážou také snížit hladinu glukózy v krvi a cholesterolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdo by neměl jíst nakládané okurky

Skutečnost, že nakládané okurky jsou zdravé a mají dobrý vliv na naše tělo, nemusí nikoho překvapit. Bohužel ne všichni lidé si mohou vychutnat jejich chuť v neomezeném množství. Nakládané okurky mohou znásobit některé zdravotní potíže. Nakládané okurky obsahují značné množství soli, jejíž přebytek nemá pozitivní vliv na náš oběhový systém. Může zhoršit příznaky pálení žáhy a způsobit pálení jícnu.

Mohlo by vás zajímat:  Vůně bobkového listu dokonale uvolní tělo i mysl. Poznejte oblíbené koření z jiné stránky

Kromě toho nakládané okurky mohou být viníky alergických reakcí u lidí, kteří mají alergii na kopr používaný při zavařování. Velké množství soli nacházející se v siláži nepříznivě ovlivňuje hypertenzi. Samozřejmě jedna taková okurka nezvýší tlak, ale ve větším množství by mohla. Konzumace nadměrného množství okurek může způsobit také problémy se srážlivostí krve.

Zdroj: https://www.eatthis.com/secret-side-effects-eating-cucumbers/m https://www.pickleaddicts.com/blog/pickle-allergy, https://www.cookinglight.com/eating-smart/nutrition-101/how-much-salt-is-in-a-pickle, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325124, https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-pickles, https://www.onlymyhealth.com/why-eating-pickles-every-day-is-bad-for-your-health-1421656110, https://cs.wikipedia.org/wiki/Nakl%C3%A1dan%C3%A9_okurky, https://www.lybrate.com/topic/pickles-benefits-and-side-effects