Některé potraviny zůstanou v žaludku i 8 hodin! Těmhle chuťovkám se raději vyhněte
Trávení začíná kousáním a spolknutím potravy. Určitě se vám ale stalo, že jste se po jídle cítili těžce, unaveně a bez energie. To je následek toho, že naše trávení má s jídlem problém a těžko se mu daří si s ním poradit. V takovém případě se vyplatí dát jídelníček pod lupu a zjistit, zda v něm nemáte některé potraviny, které trávení extrémně zatěžují.
Kterým potravinám je lepší se vyhnout?
Strava by měla být vyvážená a zdravá. Ve vyváženém jídelníčku zdravého člověka se čas od času objeví pečené maso, sladká svačina nebo sezónní pokrmy s houbami. Tyto druhy jídel však mohou zůstat v žaludku až několik hodin a zejména některé jejich úpravy jsou pro naše trávení skutečnou noční můrou.
Problémem bývá především smažené a pečené maso. Olej a máslo, na kterých se tyto druhy pokrmů nejčastěji připravují, navíc prodlužují dobu potřebnou k trávení až na neuvěřitelných 6 či 8 hodin.
Vyhýbat bychom se také měli konzervovaným rybám. Zejména ty v oleji, octu nebo jiném tuku jsou pro naše trávení skutečně náročné. Daleko lepší je připravit si je v páře nebo v troubě s přidáním bylinek.
Sladké, tučné a houby
Dezerty se smetanou mohou zůstat v žaludku 4–5 hodin. Je to právě kvůli vysokému obsahu tuku, který dokáže naše trávení dost potrápit. Pokud ještě přidáte čokoládu nebo jiné tučné výrobky, dostane váš žaludek i střeva skutečně zabrat.
Podobně i houby jsou extrémně těžko stravitelné. Je to kvůli obsaženému chitinu, který lidský žaludek nedokáže efektivně strávit. Houby se navíc nejčastěji podávají se smetanovou omáčkou, která trávení ještě více zatíží. Nejlepší je jíst je s bylinkami nebo jako přídavek do polévky či míchaných vajec.
Čemu dalšímu se vyhnout?
V žaludku nejdéle zůstávají:
- živočišné tuky,
- droby a výrobky, které je obsahují,
- luštěniny a zelí.
Raději se jim tedy vyhněte, anebo si je dopřejte jen výjimečně.
Zdroj: https://www.healthline.com/health/how-long-does-it-take-to-digest-food