Meloun je plný vzácných antioxidantů a skvěle osvěží. Přesto by se mu někteří měli vyhnout

Málokdo nemiluje meloun, obzvláště v horkých letních dnech. Tento osvěžující červený zázrak schovaný v zelené slupce zůstává chladný bez ohledu na okolní teplotu. Jednoduše, jedná se o ideální ovoce. Jenomže jsou mezi námi lidi, kteří by se měli vyhnout konzumaci této potraviny. O koho se jedná?

Meloun a jeho nutriční hodnoty

Meloun se skládá z více než 90 % z vody. Už podle anglického názvu „watermelon“ to jde poznat. Obsahuje velké množství minerálních látek:

  • vápník,
  • hořčík,
  • draslík,
  • fosfor.
Mohlo by vás zajímat:  Kardamom prohřeje tělo a uleví při nachlazení. Sáhnout by po něm měli především muži

Mimo tyto minerální látky obsahuje vitamín C, který má antioxidační vlastnosti, vitamín A, betakaroten, lutein a zeaxantin. Meloun má tak v součtu vysoký antioxidační účinek a podporuje zdraví zraku. Toto ovoce je doslova superpotravinou hlavně pro těhotné ženy díky kyselině listové a řadě dalších vitamínů skupiny B, jež mohou za správnou činnost nervové soustavy a optimální fungování kognitivních schopností.

Meloun je skvělý, co se týče diety, jelikož obsahuje málo kalorií, ale co zápory? Bohužel meloun obsahuje málo vlákniny a výjimečně vysoký obsah jednoduchých cukrů.

Mohlo by vás zajímat:  Při bolesti v krku se vyplatí upravit jídelníček a sáhnout po jídle, které příznaky nezhorší
Zdroj obrázku: Freepik

Mohou meloun diabetici?

Pokud trpíte cukrovkou, ani nemusíte chodit za doktorem, abyste věděli, že meloun není vhodnou potravinou pro vás. Ptáte se proč? Odpověď je snadná, vysoký obsah cukrů s extrémně nízkou hodnotou vlákniny je nejrychlejší cestou k náhlým výkyvům krevního cukru.

Glykemický index, pozor také na trávení

Konzumace melounu vede k výraznému zvýšení hladiny glukózy v krvi. Konzumace malého množství melounu ale ničemu neškodí, a to ani v případě cukrovky.

Meloun je nejvhodnější si vychutnat mezi hlavními jídly jako svačinu. Rozhodně není doporučováno jej konzumovat, pokud jste měli maso, protože to může vést k metabolické nepohodě. Nejlepším způsobem je po něm sáhnout 2 hodiny po jídle a samotném. Můžete najít i inspiraci, co se týče pitného režimu, smíchaný ve džbánu s vodou.

Zdroj: https://www.stylecraze.com/articles/surprising-side-effects-of-watermelon/