Brambory mohou vážně uškodit zdraví. Některé je lepší rovnou vyhodit pryč
Solanin je toxická látka nacházející se v některých lilkovitých rostlinách, jako jsou brambory či rajčata. Normálně se vyskytuje ve všech částech rostliny, v listech, plodech, kořenech i hlízách a jedná se o obranný mechanismus rostlin proti škůdcům. Konzumace solaninu může vést ke zdravotním komplikacím. Aby se zabránilo nadměrnému tvoření toxinu v bramborách, měly by být správně skladovány.
Solanin v zelených bramborách
Solanin se v bramborách vyskytuje v malém množství zcela běžně. Zdraví nebezpečná je pouze nadměrná konzumace solaninu. Větší množství toxického solaninu se nachází například v zelených bramborách, rajčatech a paprikách. Brambory zelenají vlivem slunečního záření, kdy se na exponovaném místě hromadí chlorofyl a spolu s ním i solanin.
Bramborové hlízy je nutné správně skladovat, aby nedocházelo k nadměrné tvorbě solaninu. Je tedy nutné umístit je někam na tmavé a chladné místo, nejlepší jsou pro skladování brambor sklepy.
Jaké brambory nejíst?
Kromě zelených brambor by se neměly konzumovat klíčky brambor. V klíčcích se hromadí velké množství solaninu a bohužel jejich odstranění nemusí vždy pomoci. Je nemožné posoudit, kolik toxické látky v klíčcích a samotné hlíze je. Nejbezpečnější by tedy bylo přestat jíst všechny zelené a klíčící brambory.
Důsledky otravy solaninem
Příznaky otravy solaninem nejsou nijak příjemné a mohou se objevit až několik hodin od samotné konzumace. Samozřejmě záleží na množství požitého jedu. Mezi nejčastější příznaky patří průjem, zvracení, nevolnost, bolest břicha a hlavy, horečka nebo pocení. V případě konzumace velkého množství jedu může dojít k poškození srdce, ledvin, nervové soustavy, a dokonce až kómatu.
Zdroj: https://www.bfr.bund.de/en/press_information/2018/15/solanine_in_potatoes__green_and_strongly_germinating_potato_tubers_should_be_sorted_out-204286.html