Bílý zabiják útočí nenápadně, jeho škody jsou však obrovské. Nenechte si cukrem ničit tělo

Bílá krystalická látka s dlouhou tradicí, využívaná po celá staletí. Tradičně se vyrábí z cukrové řepy a zná ho snad každý člověk na planetě. Nicméně teprve v 21. století bylo zjištěno, že má neblahé účinky na lidský organismus a ve velké míře ovlivňuje vznik obezity a cukrovky. Naštěstí již existuje mnoho možností, čím klasický cukr nahradit bez toho, aby byli lidé ochuzeni o sladkosti.

Jednoduché a složené cukry

Po chemické stránce lze cukry rozdělit na jednoduché a složené. Jednoduché cukry neboli monosacharidy se vyznačují tím, že je metabolismus rychle rozloží a ihned dodá velké množství energie. Důležité je však zdůraznit, že dojde ke zvýšení glykémie a ze slinivky se uvolní velké množství inzulinu. Mezi jednoduché cukry patří glukóza, fruktóza, galaktóza, ribóza a deoxyribóza.

Mohlo by vás zajímat:  Vlašské ořechy jsou plné vzácných antioxidantů i omega-3 kyselin. Podpoří zdraví celého těla

Složené cukry se naproti tomu tráví mnohem déle a to zajišťuje postupné uvolňování glukózy do krve. Díky tomu nemáme neprodleně po konzumaci jídla hlad a pocit sytosti vydrží déle. Navíc slinivka nemusí produkovat nadměrné množství inzulínu. Složené cukry zahrnují laktózu, sacharózu, maltózu, škrob a celulózu.

Zdroj obrázku: Freepik

Škodí bílý cukr zdraví?

Bílý cukr je směs glukózy a fruktózy. Navíc je chemickými procesy vybělen, jelikož přírodně uvařený cukr je hnědý. Přílišná konzumace cukru bývá spojována ke snížení citlivosti na inzulín a to přispívá ke vzniku diabetu II. typu. Mimo jiné se má za to, že bílý cukr má vliv na snížení imunity a celkové odolnosti organismu. Způsobuje zvýšení cholesterolu a může vést až k ateroskleróze a obezitě. Navíc bylo prokázáno, že cukr má negativní vliv na zubní sklovinu a zvyšuje pravděpodobnost výskytu zubního kazu.

Mohlo by vás zajímat:  Místo drahých krémů je lepší napatlat na sebe hořčici. Změnu pocítíte ihned

Zdravé náhražky cukru

Cukr bývá nejčastěji nahrazován rostlinnými cukry. Nejsou sice tak sladké jako klasický cukr, ale jejich hlavní výhodou je, že se z organismu zcela vyloučí. Nejčastěji se jako náhražka využívá xylitol a erythritol. Dají se sehnat v obchodech se zdravou výživou a stále více se objevují v supermarketech. V posledních letech se oblibě těší také rostlinné sladidlo ze stévie. Většina rostlinných náhražek cukru je stále dražší než klasický cukr, nicméně do budoucna se očekává pokles cen.

Zdroj: https://www.aplaceformom.com/caregiver-resources/articles/healthy-sugar-alternatives