Vlašské ořechy jsou plné vzácných antioxidantů i omega-3 kyselin. Podpoří zdraví celého těla

Existuje mnoho důvodů, proč se vlašským ořechům přezdívá nejzdravější ořechy na světě. Ořechy, které byly ceněny již ve starověku a doporučovali je milovníci lidového lékařství, našli uznání i u moderních vědců. Jsou zdrojem nejžádanějších esenciálních nenasycených mastných kyselin pro zdraví s důrazem na omega-3. Jejich tvar připomínající lidský mozek naznačuje, že pro něj budou cennou podporou.

Vyživující kalorie

Vlašské ořechy, stejně jako všechny ostatní druhy, jsou vysokokalorický produkt. Nejde však o prázdné kalorie. Vlašské ořechy oplývají nejžádanějšími omega-3 mastnými kyselinami. Kromě toho obsahují řadu vitamínů B, které jsou potřebné pro optimální práci nervového systému, aminokyselin a mnoha minerálů důležitých pro správné vedení životních procesů.

Mohlo by vás zajímat:  Tajné vlastnosti automobilového klíčku. Objevte netradiční funkce vašeho vozu

V těchto ořeších najdeme draslík, který je mimořádně potřebný pro zdraví srdce, hořčík, který je také katalyzátorem pro přeměnu proteinů, tuků a uhlohydrátů, fosfor potřebný ke správnému fungování všech tělesných buněk, zinek k podpoře imunity a jód, který je potřebný pro správné fungování štítné žlázy. Vlašské ořechy jsou cenným zdrojem vlákniny, která – ač není živinou, ale balastem – určuje správný metabolismus a následně nerušený průběh většiny životních procesů.

Zdroj obrázku: Freepik

Síla antioxidantů

Jak dokazuje doktor Joe Vinson, vědec z University of Scranton, část vlašských ořechů obsahuje dvakrát tolik antioxidantů co stejná dávka mandlí, pistácií nebo arašídů. Analýza, na kterou dohlížel doktor Vinson, navíc ukázala, že účinnost antioxidantů, kterými oplývají vlašské ořechy, je 2–15krát vyšší než účinnost vitamínu E, který je znám těmito vlastnostmi.

Mohlo by vás zajímat:  Krátká životnost mobilních telefonů může ovlivnit jejich hodnotu

Vlašské ořechy jsou bezkonkurenční při neutralizaci toxických účinků volných radikálů, což jednoznačně snižuje riziko civilizačních chorob včetně rakoviny. Pečení nebo pražení ořechů způsobuje, že účinnost antioxidantů se zřetelně snižuje. Nejcennější jsou syrové a nejvíc živin získáváme konzumací čerstvých kusů.

Zdroje:
https://news.scranton.edu/articles/2011/03/Professor-Vinson-Antioxidants.shtml
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22187094/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17125534/