Podzimní recepty, které kombinují sezónní produkty v netradičních variacích
Podzim je ideální čas, abyste si vychutnali vydatná, uklidňující jídla, která oslavují sezónu sklizně. Ať už jste ostřílený kuchař nebo začátečník, zde jsou čtyři jídla, která musíte vyzkoušet. Vystihují totiž podstatu podzimu a zahřejí vás na duši.
Máslová dýňová polévka
Jednou z typických podzimních zelenin je máslová dýně. Polévka z máslových dýní je uklidňující jídlo, které je jednoduché na přípravu a zároveň velmi dobré. Opečte kousky máslové dýně s kapkou olivového oleje, soli a pepře, dokud nebudou karamelizované a měkké. Poté je smíchejte s restovanou cibulí, česnekem, zeleninovým vývarem a troškou smetany pro sametovou texturu. Dochuťte podzimním kořením, jako je skořice, muškátový oříšek a špetkou kajenského pepře pro zahřátí. Ozdobte opečenými dýňovými semínky pro lahodné křupnutí.
Vepřová panenka plněná jablky a šalvějí
Jablka jsou na podzim v nejlepších letech a krásně se hodí ke slaným jídlům. Chcete-li si užít podzimní jídlo, zvažte přípravu vepřové panenky plněné jablky a šalvějí. Vepřovou panenku rozklepejte a naplňte ji směsí nakrájených jablek, čerstvých lístků šalvěje, strouhanky a nádechem dijonské hořčice. Srolujte, zajistěte kuchyňským provázkem a pečte, dokud vepřové maso nezměkne a nádivka nezezlátne. Plátky tohoto pokrmu podávejte s kapkou redukce z jablečného moštu pro sladkou a pikantní tečku.
Pečená růžičková kapusta s javorovou glazurou
Růžičková kapusta je základní zeleninou podzimu a lze ji přeměnit na chutnou přílohu s nádechem javorového sirupu. Rozpůlenou růžičkovou kapustu promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a poté ji opékejte, dokud nebude karamelizovaná a křupavá. Během posledních minut pečení ji pokapejte javorovým sirupem, aby získala nádhernou rovnováhu sladkosti a zemitých chutí. Výsledkem je příloha, která dokonale doplní každé podzimní jídlo.
Kuřecí stehna dušená v moštu
Nic nepřipomíná podzim tolik jako sklenice jablečného moštu a tuto chuť můžete přidat i do hlavního chodu. Kuřecí stehna s kostí a kůží ochuťte solí, pepřem a špetkou papriky. Opečte je na rozpálené pánvi dozlatova a poté je vyjměte z pánve. Ve stejné pánvi orestujte nakrájenou cibuli a česnek, dokud nebudou voňavé. Polijte jablečným moštem a kuřecím vývarem a poté vraťte kuřecí stehna do pánve. Duste, dokud se kuře nepropeče a omáčka nezredukuje a nezhoustne. Toto jídlo podávejte s bramborovou kaší nebo křupavým chlebem, aby nasákly lahodnou omáčkou.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/top-20-autumn-recipes