Nakládané okurky jsou lepší než antidepresiva. Takhle křupavá pochoutka zatočí se všemi chmury

Nakládané okurky patří neodmyslitelně do každé domácnosti. Hodí se k mnoha pokrmům a jsou velice oblíbenými pro svoji chuť. Kromě samotných okurek chutná lidem i nálev. Podle zjištění pomáhají při potížích spojenými s úzkostmi, depresemi a zlepšují také náladu. Co za tím stojí? Mohou za to především probiotika, ale také další obsažené látky.

Okurky si spojujeme většinou s přílohou při různých rautech, grilovačkách nebo jen tak doma k masu, rizotu, de facto ke všemu podle chuti. Využít je můžete třeba při přípravě burgerů, sendvičů nebo různých chlebíčků.

Mohlo by vás zajímat:  Kale je bohaté na vitamíny, minerály a důležité antioxidanty. Pokrmům dodá zajímavou chuť

Prospěšné látky obsažené v okurkách

Kromě chuťových buněk potěšíte také celý organismus. Nakládané okurky jsou totiž darem pro zdraví. Obsahují siláž, která

  • je zdrojem vitamínu A, B, C, E, K,
  • podporuje imunitu,
  • podporuje látkovou výměnu,
  • má protirakovinné vlastnosti.
Zdroj obrázku: Freepik

Jakou roli v tom hraje lepší nálada?

Podle týmu vědců z College of William & Marry ve Williamsburgu pozitivně působí na naši psychiku. Tím máme na mysli lepší náladu, a dokonce pomáhá překonat sociální úzkost. Experiment byl proveden na 710 studentech, z nichž každý z nich měl zaznamenat počet snězených okurek za stanovenou dobu. Mezitím měli za úkol si vést poznámky o tom, jak se cítí. Po skončení studia bylo prokázáno, že ti, kteří snědli více okurek, měli mnohem lepší náladu.

Mohlo by vás zajímat:  Jaký pán, takový pes. Nadváha se nevyhýbá ani mazlíčkům, překrmování vede k zdravotním problémům

Možná budete překvapení, ale ne vše je ovlivněno hlavou nebo žaludkem. V tomto případě se jedná o střeva, o kterých se říká, že jsou druhým mozkem. Probiotika obsažená ve fermentovaných potravinách zlepšují fungování střevní flóry. To hraje velkou roli při tvorbě serotoninu (hormonu štěstí). Okurky nejsou jediným zdrojem, různé jogurty a kefíry rovněž obsahují probiotika. Takže pokud nepatří okurky do vašeho jídelníčku, měli byste tak učinit, protože mají mnoho pozitivních vlastností.

Zdroj: https://www.lifehack.org/454731/when-you-eat-pickles-often-something-surprising-will-happen-to-your-brain