Superpotravina za pár korun: červená řepa sníží tlak, uleví při nachlazení a pomůže zhubnout

Červená řepa patří mezi nejzdravější druhy tuzemské zeleniny. Její výhodou je, že se odpradávna pěstuje v našich končinách a nemusí cestovat tisíce kilometrů, aby se dostala na stoly českých strávníků. K těm si ale klestí cestu těžce, přestože báječně chutná a k tomu její konzumace skýtá množství zdravotních benefitů. Hodí se do studené i teplé kuchyně, do salátů a do polévek, ale připravuje se z ní též léčivý sirup, který byl v dobách našich babiček a prababiček jedním z málo dostupných léků na kašel a bolest v krku. Jak si jej připravit?

Do pomazánek i na řízek

Zelenina, která se může jíst syrová, vařit, smažit i péct, dokonce zavařovat, to je červená řepa, která nabízí všechny možnosti úprav před konzumací, hodí se proto k snídani, k obědu i k večeři. Kromě toho se z červené řepy připravuje kvásek, jehož popíjení vede k posílení obranyschopnosti těla před nachlazením nebo v dobách chřipkových epidemií, k tomu zlepšuje trávení. Málokdo tuší, že červená řepa se může připravovat v trojobalu jako řízek nebo jako pomazánka či hummus k pečivu.

Zdroj obrázku: Freepik

Zásobárna vitamínů, minerálů a antioxidantů

Červená řepa skrývá neskutečné bohatství, obsahuje vitamíny C, A, E, K a skupiny B včetně vitamínu B9, pro který se používá název kyselina listová. Nadto je zdrojem prospěšných minerálů, jako jsou draslík, železo, vápník, mangan, selen, hořčík, sodík, měď nebo zinek. Mezi další blahodárné látky patří antioxidanty s protirakovinnými a protizánětlivými účinky. Červenou řepu milují též střeva, protože je plná vlákniny, ale přitom má málo kalorií.

Mohlo by vás zajímat:  Pečivo dokáže zvýšit glukózu bleskovou rychlostí. Je třeba umět si vybrat

Na snížení krevního tlaku, na bolest v krku i na kašel

Červená řepa se nejčastěji doporučuje lidem, kteří trpí na vysoký krevní tlak nebo různá kardiovaskulární onemocnění. Je lékem při anémii nebo pro snížení cholesterolu, ale umí si poradit rovněž se suchým nebo vlhkým kašlem a bolestmi v krku, dokonce se může použít na chrapot ve formě sirupu. Příprava je nadmíru snadná, jedna řepa se oloupe a nastrouhá na jemném struhadle, vloží do hrnce, přidají se dvě lžičky medu (nebo cukru). Dusí se po dobu 20 minut, nesmí se vařit, poté se slije a sirup se užívá několikrát denně po lžičkách, při úporném kašli každou hodinu. Profylakticky se konzumují čtyři čajové lžičky denně. Pro zesílení účinku lze přidat ještě nastrouhaný zázvor.

Zdroj: https://www.post-gazette.com/news/health/2015/10/13/Beets-and-beetroot-juice-showing-health-benefits/stories/201510050159