Skladování kávy má několik pravidel, která uchovají její jedinečné aroma

Málokdo ví, že káva je po ropě druhá nejdůležitější komodita na globálních trzích. Z toho je patrné, jak moc se tento kofeinový nápoj dostal pod kůži nejen obyvatelům vyspělých zemí, ale i těch rozvojových. Káva se totiž v různých podobách pije doslova po celém světě. Od nepříliš kvalitní průmyslově zpracovávané instantní kávy až po pečlivě vybíraná zrnka v malých řemeslných pražírnách, které se v posledních dekádách ve velkém uchytily také v České republice. Pokud už si takovou kvalitní kávu pořídíme, jak ji správně uchovávat a zpracovávat?

Mohlo by vás zajímat:  V přírodě jsou užiteční, pro zahradu znamenají pohromu. Vyžeňte mravence přírodními prostředky

Sklo není optimální

Řada Čechů kávu bezprostředně poté, co ji donese domů, přesype do velké skleněné dózy. Sklo ale není úplně nejlepší materiál na skladování pražené kávy, které vadí sluneční paprsky. Lepší je volit tmavé materiály, kterými slunce neprosvítí. Chcete-li využít skleněnou dózu, nechte alespoň kávu v pytlíku, ve kterém jste si ji z pražírny donesli.

Zdroj obrázku: Freepik

Správná teplota

Kromě světla je káva citlivá také na teplotu. Ta by měla být optimálně o pár stupňů nižší než teplota pokojová. V lednici je tak kávě moc velká zima, mnohem lépe se bude cítit ve spíži. Ale pokud ji necháte někde na stinném místě v kuchyni, nic hrozného se s ní nestane. Vysoké teploty přes 30 °C upražené kávě také neprospívají.

Mohlo by vás zajímat:  Správné nabíjení zaručí dlouhou životnost a výdrž baterie v telefonu

Umelte ji až před konzumací

Chcete-li si dopřát kávu s opravdu bohatým aroma, nezbude vám než si zrna umlít až doma těsně předtím, než svůj oblíbený nápoj začnete připravovat. A i když jsou dnes běžné elektrické mlýnky, klasice na ruční pohon se bohužel nevyrovnají. Elektrické mlýnky totiž zpravidla melou příliš rychle, a tak mohou kávu připalovat. Asi vás proto nepřekvapí, že v opravdu dobrých kavárnách melou baristé kávu ručně pomocí mlýnků s keramickými noži. Rozhodně neprohloupíte, pokud se u těchto profesionálů inspirujete. Vaše domácí káva pak bude opravdu excelentní.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/how-to-store-coffee-765325