Pouze čistý gril připraví ty nejlepší letní speciality. Složité drhnutí není třeba, jde to snadněji
Letní sezóna už pomalu končí, stále se ale můžeme těšit na teplé dny, kdy vytáhneme gril. Nabízí se ovšem otázka, jak nejlépe gril vyčistit a užít si grilovačku bez starostí. Nejlepší variantou je čištění bez chemie. Čistý rošt není pouze známkou estetiky, ale hlavně i zdraví. Gril správně vyčistěte tak, aby netrpěl váš žaludek patogenními bakteriemi.
Po každé grilovačce umyjte gril!
Každá nečistota a zbytek jídla ovlivňují chuť a kvalitu pokrmů. Hromadící se nečistoty se obtížně odstraňují a zbylý tuk a jeho pálení může negativně ovlivnit zdraví:
- Riziko bolesti žaludku a zažívací potíže.
- Hromadění nebezpečných bakterií (salmonela, E.coli, plísně).
- Uvolňování karcinogenních látek.
- Hrozba pro správnou činnost štítné žlázy.
Čím tedy správně vyčistit gril, abychom se vyhnuli výše zmíněným nepříjemným potížím?

Domácí tipy
Určitě je namístě použití speciálního kartáče na gril, ale pokud jej nevlastníte, můžete improvizovat. Stačí mít po ruce noviny nebo alobal, které stočíte do klubíčka a začnete otírat problémová místa.
Kolikrát už se stalo, že se akce protáhla do dalšího dne a na úklid nebyl čas ani síla. S úklidem zašlé mastnoty a špíny vám pomůže speciální pasta z jedlé sody a peroxidu vodíku. Smíchejte je tak, aby výsledkem byla hustá konzistence, umístěte na postižená místa a vyčkejte pár minut. Poté opláchněte teplou vodou a osušte.
Ocet a sůl
Ocet není třeba představovat, protože je naším pomocníkem, co se týče úklidu, téměř při všem. Tady rovněž najde uplatnění. Smíchejte ocet s vlažnou vodou a trochou mýdla (může být i tekuté). Navlhčete hadřík nebo houbičku a otřete znečištěná místa. Po chvíli bude gril zářit jako nový.
Jak očistit rošty? Jednoduše, po vychladnutí grilu si stačí připravit alobal, do kterého vsypete sůl, klidně i tu nejobyčejnější, a dáte do grilu. Až sůl zhnědne, otřete jí rošt a vše bude připraveno na další grilování.
Zdroj: https://food52.com/blog/3893-how-to-clean-a-grill