Všude chemie nestačí: o dokonale čisté nádobí plné lesku se postarají domácí prostředky
Správná péče o skleněné a keramické nádobí může být zdlouhavá. Například usazenina v hrnku na kávu nebo na čaj se odstraňuje jen obtížně a je odolná i vůči specializovaným tabletám do myčky nádobí. Kromě toho jsou to právě myčky, které často nádobí ničí a zanechávají na něm bílý povlak. Tvrdá voda je nejčastějším důvodem tvorby usazenin. Jak tedy mýt nádobí, aby bylo vždy dokonale čisté a lesklé?
Umyjte ho v kyselině
Zbytky kávy a čaje můžete odstranit kyselinou citronovou. Dvě lžičky kyseliny rozpusťte ve 100 ml teplé vody. Do tohoto roztoku namočte houbičku na nádobí a omyjte vnitřek šálků. Pak je na pět minut do roztoku ponořte. Dalším způsobem je použití jedlé sody. Smíchejte ji s trochou vody, aby vznikla pastovitá konzistence, se kterou následně vyčistíte tmavé skvrny.
Bílého povlaku na sklenicích vás zbaví kuchyňský ocet. Do velké mísy nalijte litr octa a ponořte do něj nádobí na jednu až dvě hodiny, podle toho, jak jsou usazeniny silné. Po uplynutí této doby nádobí vyjměte a umyjte ho běžným prostředkem na nádobí. Usazenina rázem zmizí a skleněný povrch bude zářit.
Mléčný povlak odstraní ocet
Mléčného povlaku na skleněném nádobí se zbavíte rovněž octem. Nalijte půl litru na dno myčky a spusťte mycí program na nejvyšší teplotu. Nádobí bude dokonale lesklé. Při každém mytí pak do myčky dejte 2 lžičky kyseliny citronové, nádobí bude krásně vonět a lesknout se. Na polici mezi nádobí můžete umístit pár plátků citronu bez pecek.
Aby se myčka nádobí vždy dokonale umyla a nezanechávala na něm skvrny, je třeba se o ni starat. Jednou za dva týdny vyjměte a vyčistěte filtr umístěný ve spodní části od zbytků jídla a vodního kamene. To vám nejlépe půjde roztokem vody s kyselinou citronovou nebo octem. Jednou za měsíc myčku pusťte naprázdno na nejvyšší teplotu, přičemž na dno nalijte 250 ml octa. Pokud používáte leštidlo, dávejte ho vždy jen nezbytné množství.
Zdroj: https://www.hunker.com/13421791/how-to-wash-dishes-with-baking-soda-vinegar