Tradiční knedlíky jsou srdcem české kuchyně. Uvařte ty nejlepší z pouhých tří surovin

Perfektní těsto na knedlíky je tajemstvím jejich tradiční chuti. Zdá se to jednoduché, ale někdy jsou kvalitní ingredience ve správném poměru alfou a omegou dobrého receptu. Zajímavé je, že základem luxusního jídla může být jednoduchost a ingredience, které máte doma. Jak připravovaly knedlíky naše babičky? Je to neuvěřitelné, ale potřebovaly pouze tři ingredience.

Perfektní těsto na knedlíky, jak je dělaly naše babičky

Kolik kuchařů, tolik různých receptů a preferencí. Někteří obohacují těsto na knedlíky vejcem, jiní do knedlíků přidají nakrájené kousky žemle. Kuchaři také rádi používají trochu mléka, které má ovlivnit vláčnost hotových knedlíků. Přitom před lety se knedlíky vařily jen ze tří surovin. Minimalismus se může ukázat jako klíč k úspěchu.

Mohlo by vás zajímat:  Octový postřik zatočí s odolným pýrem v trávníku
Zdroj obrázku: Freepik

Recept na dokonalé knedlíky

Těsto na knedlíky připravené podle receptu z devatenáctého století potěší nejen svou pružností, ale také jemností a chutí. Neobsahuje ani tuk, ani vejce. Naše babičky sahaly jen po mouce, vodě a soli.

Recept:

  • 300 g pšeničné mouky,
  • asi půl sklenice teplé vody,
  • špetka soli.

Prosejte mouku do misky, přidejte sůl a promíchejte. Nalijte půl šálku teplé vody a hněťte, dokud nebudou ingredience důkladně promíchány a těsto pružné. V případě potřeby přidejte více vody. Množství vody ovlivňuje druh mouky, kterou použijete. Těsto zakryjte čistým hadříkem a nechte stát asi 15–20 minut. Po uplynutí této doby vyválejte a vytvarujte knedlíky.

Mohlo by vás zajímat:  Oblíbené podzimní nápoje, které zahřejí i příjemně osvěží

Vaření knedlíků

Knedlíky vkládáme do vařící vody. Z každé strany necháme knedlík povařit 10 minut, knedlík otáčíme děrovanou naběračkou. Po vyjmutí knedlíku z vodní lázně je vhodné jej položit na děrovanou podložku. Co je ovšem u knedlíků nejdůležitější, po vyjmutí z vody je musíme propíchat nožem nebo vidličkou.

Zdroj: https://mission-food.com/knedliky-czech-dumplings/