Spotřebu lednice sníží správné umístění v kuchyni a úsporné používání

Spotřeba jednotlivých spotřebičů se dostala do popředí naší pozornosti, když začaly ceny energií stoupat raketovým tempem. Řada rodin začala počítat, kolik který spotřebič „žere“, a zamýšlet se nad tím, zda by se nevyplatila výměna za novější a úspornější model. Ceny se od té doby vrátily na snesitelnější úroveň, a tak se nakonec žádné velké obměny vybavení celých domácností nekonaly. To ale neznamená, že nemůžete spotřebu jednotlivých zařízení snížit jejich správným využíváním. V tomto článku se zaměříme na ledničku, bez které se pochopitelně dnes neobejde žádná domácnost.

Mohlo by vás zajímat:  Banánové slupky nepatří do koše, ale do vody. Výživný drink potěší nejen pokojové rostliny

Pozor na zdroje tepla

Lednice sama o sobě generuje poměrně dost tepla, protože funguje jako takové malé tepelné čerpadlo – odčerpává teplo zevnitř a vypouští jej ven. Pokud je pak vystavena vyšším teplotám, její spotřeba prudce roste. Lednice by tak neměla být v blízkosti radiátorů, ale ani hned vedle sporáku nebo trouby. A nemělo by na ni ani svítit přímé slunce, které může být hlavně v létě velmi prudké. Stinný a chladný kout kuchyně je naopak pro umístění lednice optimální.

Mohlo by vás zajímat:  Posypová sůl námrazu rozpustí, trávník na zahradě ale zničí. Sáhněte raději po chloridu hořečnatém
Zdroj obrázku: Freepik

Lednice není televize

Vzduch v lednici je pochopitelně zhruba o 15 °C chladnější než ten v kuchyni. V létě může být rozdíl ještě vyšší, záleží na tom, jak je kuchyně situována a zda jste zrovna vařili či pekli. Otevřete-li ledničku, teplota v ní začne rychle stoupat. A pokud ji necháte otevřenou delší dobu, znamená to, že přístroj bude muset vynaložit spoustu energie, aby vnitřní teplotu vrátil zpátky na požadovanou úroveň. Ať už do lednice skládáte nákup, nebo si jen vybíráte svačinku, dělejte to rychle a dveře hned zavřete.

Mohlo by vás zajímat:  Netradiční využití tablety do myčky. Šup s ní třeba do dřezu

Plná lepší než prázdná

A nejde jen o to, že máte výběr. Z lednice při otevření uniká vzduch, který je nahrazen teplejším vzduchem z kuchyně. Čím méně ho v lednici máte, tím méně výměny proběhne. A tak je plná lednička lepší i z ekonomického hlediska. Jídlo i nápoje v ní totiž udrží původní teplotu, i když bude lednice chvíli otevřená.

Zdroj: https://www.mrappliance.com/blog/2018/june/how-to-reduce-refrigerator-energy-consumption/