Ryby nesmí v jídelníčku chybět. Některé druhy ale na talíř nepatří

Ryby patří k oblíbenému jídlu. Obsahují hodně zdravých látek pro naše tělo, ale existují i druhy, které našemu tělu nedělají dobře a naopak mohou být jedovaté. O jaké se jedná?

Nejzdravější a nejhorší

Dle současných trendů by ryby měly být součástí našeho jídelníčku 2krát do týdne (cca 300 g). Ryby jsou bohatým zdrojem živin, vitamínů a minerálů. A to není jediné, dále mají:

  • vysoce stravitelný protein,
  • polynenasycené mastné kyseliny omega-3 a -6,
  • vitamíny A, D, E a B,
  • minerální látky (hořčík, vápník, draslík, železo, jód, selen, fluor, měď a mangan).
Mohlo by vás zajímat:  Potraviny s nízkým glykemickým indexem udrží v normě hladinu cukru v krvi

Konzumace ryb velmi příznivě působí na hladinu cholesterolu, podporují oběhový systém a srdce, imunitní systém. Mezi nejzdravější ryby můžeme zařadit lososa, makrelu, sleď a sardinky.

S vyšší poptávkou konzumace ryb jsou spojeny i různé chovy. Mezi nejvyšší rizika patří špatné podmínky při jejich chovu. Životní prostředí je neustále znečišťované rtutí, olovem a dioxiny. Ryby poté absorbují tyto látky, které i po tepelné úpravě bohužel sníme. Dávat pozor bychom si měli i na ryby dovezené z Vietnamu, Číny, Laosu a Kambodže. Všechny ryby, jež jsou loveny v řece Mekong, tak jsou nebezpečné, jelikož je tento tok silně znečištěný. Tímto druhem ryb je pangasius.

Mohlo by vás zajímat:  Sahat po lécích je mnohdy zbytečné. Domácí recepty uleví při nachlazení i bolestech kloubů
Zdroj obrázku: Freepik

Jaké ryby dále nekonzumovat a jaký mají účinek na naše tělo?

Může to znít jako překvapení, ale i třeba takový losos může obsahovat škodlivé látky. Ale nemějte starosti, jedná se především o lososy, kteří jsou chováni lidmi, a ne uloveni ve volné přírodě. Další rybou je platýs. Tato oblíbená ryba může obsahovat yperit, což je chemická sloučenina, která leží na dně moří jako následek z 2. světové látky.

Při konzumaci ryb, jako je pangasius nebo tilapie, můžeme očekávat nežádoucí příznaky otravy jako průjem, bolesti hlavy a břicha, vyrážky po celém těle, zvracení, abnormální tlak krve, kovovou pachuť v ústech. Pokud si všimnete při nákupu ryb certifikace ASC, tak se jedná o ryby, jež jsou z chovu.

Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a20705842/fish-you-should-never-eat/