Tekuté zlato zná lidstvo už tisíce let. Tahle lahůdka ale není pro každého

Je slaďounký a plný blahodárných látek, o kterých nepochybovali už naši předci. Podle historiků se sběrem medu zabývali už lidé před 8 000 lety, protože se dochovaly důkazy o této činnosti na jeskynních malbách. Med je oblíbený i v dnešní době, protože pomáhá tělu posílit imunitu a bojovat proti různým neduhům, má totiž baktericidní, antipyretické a protizánětlivé účinky. Je náhradou za klasický cukr, přes svou sladkost pomáhá snižovat krevní tlak a posilovat srdce. Med je bezpochyby superpotravinou, ale jsou lidé, kteří se mu musí vyhýbat.

Med není pro každého

Na světě se vyrábí na tři stovky různých druhů medu, základem jsou vždy sacharidy. Med obsahuje glukózu i fruktózu a je nutné zdůraznit, že se jedná o vysoce kalorický výrobek. Na 100 gramů obsahuje asi 340 kcal, přičemž kaloričtější jsou řepkové nebo pohankové medy. S ohledem na množství kalorií je třeba sladit medem uvážlivě, protože hrozí tloustnutí. Pochutnat si na lžičce medu si musí rozmyslet pacienti na dietě nebo lidé s nadváhou či obezitou.

Mohlo by vás zajímat:  Vajíčka jsou nabitá zdravím. Špatná úprava ale tuhle superpotravinu zničí
Zdroj obrázku: Freepik

Med není pro cukrovkáře

Tekuté zlato, jak se medu přezdívá, není vhodné ani pro cukrovkáře. Většina druhů má totiž vysoký glykemický index, takové produkty nejsou pro diabetickou dietu vhodné. Ale je možné v omezené míře sáhnout po medu lipovém, vřesovém nebo akátovém. Vždy ale platí, že je nutné množství přizpůsobit aktuálnímu zdravotnímu stavu, což platí taktéž pro pacienty s inzulínovou rezistencí.

Med jako silný alergen

Slaďounký med není vhodný ani pro alergiky, kteří mají zvýšenou citlivost na pyly stromů, trav, plevelných rostlin nebo na plísně. K alergické reakci může dojít též vlivem včelího proteinu, alergici by se proto měli vyhýbat medu medovicovému a vícedruhovému. Citliví jedinci naopak mohou vyzkoušet akátový med.

Mohlo by vás zajímat:  Jsou pokrmy z mikrovlnné trouby opravdu tak špatné?

Je med pro děti?

Mohou se sladit medem nápoje pro nejmenší děti, kojence a batolata? Rozhodně ne, s medem se musí počkat do prvních narozenin, přičemž se nesmí medem sladit ani pečivo. V medu se totiž mohou objevovat bakterie Clostridium botulinum, které mohou nejmenší ohrozit botulismem. Nejlepší ochranou dítěte je podávání medu až ve chvíli, kdy jsou střeva plně vyvinutá, což je ve věku dvou až tří let.

Zdroj: https://healthyeating.sfgate.com/dangers-benefits-raw-honey-5387.html