Ryby jsou zdravé, ale ne všechny. Na černou listinu se dostal i oblíbený losos
Ryby jsou důležité v každém vyváženém jídelníčku. Obsahují mnoho prospěšných látek, které mají pozitivní vliv na fungování našeho těla. Podle nutričních odborníků bychom měli ryby konzumovat minimálně dvakrát týdně. Dávejte si však pozor na kvalitu ryb, které kupujete.
Oblíbený losos
Losos je pro mnohé ta nejchutnější ryba ze všech. Byl nedávno jednou z nejzdravějších ryb a byl doporučován starším a těhotným ženám. Norští vědci a lékaři však v posledních letech změnili své stanovisko a nedoporučují jíst chovaného lososa. Jeho maso může hromadit obrovské množství dioxinů, pesticidů a antibiotik. Divoký losos se živí jinými rybami, zatímco chovaný je obvykle krmen barvivy obsahujícími jídlo.
Tento druh se dováží do naší země hlavně z Číny a Vietnamu, kde se ryby chovají v hrozných podmínkách. Odhaduje se, že maso z tilápie má nejvyšší koncentrace olova a také oplývá rtutí a kadmiem. Alarmující množství těžkých kovů v této rybě znamená, že její častá konzumace může mít fatální následky na zdraví.
Vyhněte se raději i tresce
Toto je další ryba, kterou lidé rádi kupují. Její maso je jemné a elastické a lze jej připravit mnoha způsoby. Určitě to bude lepší volba než výše uvedené druhy, ačkoli její složení také nevypadá dobře. Z výzkumu víme, že treska má velmi často vysokou koncentraci dioxinů, furanů a PCB. S těmito znalostmi stojí za to jíst tresku méně často a vybrat si pro stůl jiné, zdravější druhy.
Při nejbližším nákupu ryb zvolte raději sledě, jsou výborným zdrojem vitamínů, minerálů a omega-3 kyselin. Kromě toho jsou velmi chutné a zdravé i pstruh a cejn. Za zmínku stojí i makrela v čerstvé formě, ta je považována za jednu z nejzdravějších ryb. Má skvělou nutriční hodnotu a je zdrojem lehce stravitelného proteinu.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-best-worst-fish