Sušené ovoce je zdravé a plné vitamínů, má však vysoký obsah kalorií a cukru

Kromě zeleniny se ovoce doporučuje ve zdravé a vyvážené stravě. Je plné vitamínů, antioxidantů, minerálů a vlákniny. Když se za oknem ochladí, je pravděpodobnější, že sáhneme po sušeném ovoci. Je sladké, chutné a bohužel často velmi kalorické. Dávejte si pozor na nečekaný přírůstek hmotnosti z této sladké pochoutky.

Zdravé i nezdravé

Lidé mají rádi jasné odpovědi, ale v oblasti výživy nejsou vždy stoprocentní. Sušené ovoce je pokladnicí biologicky účinných látek, koneckonců najdeme v něm vitamíny, antioxidanty, minerály a podstatné dávky vlákniny, ale je zde i druhá strana mince. Sušené ovoce, stejně jako jejich čerstvá verze, obsahuje fruktózu, tedy jednoduchý cukr.

Mohlo by vás zajímat:  Většina lidí ji považuje za otravný plevel. Léčivý potenciál kopřivy je přitom obrovský

Často jsou slazené, což jednoznačně zvyšuje jejich kalorický obsah a vede k potřebě vyloučit je z menu lidí s inzulínovou rezistencí a cukrovkou. Konzumované ve velkém množství se mohou stát příslovečnou kalorickou bombou. A přestože se nejedná o „prázdné kalorie“, sušené ovoce může přispět k rychlému nárůstu hmotnosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Obsah kalorií

Sušené švestky jsou vedle rozinek nejoblíbenější verzí sušeného ovoce. Je třeba vědět, že jejich kalorický obsah je více než 5krát vyšší než čerstvé švestky (240 kcal / 100 g sušených švestek oproti 45 kcal / 100 g čerstvého ovoce). Sušené švestky oplývají množstvím živin, ale jejich největší výhodou je extrémně vysoký obsah vlákniny.

Mohlo by vás zajímat:  Potraviny s nízkým glykemickým indexem udrží v normě hladinu cukru v krvi

Pro mnohé z nás je obtížné představit si tvarohový koláč nebo jiný koláč bez rozinek. Rádi je přidáváme k dezertům nebo je jíme přímo z obalu, když se nikdo nedívá. Rozinky jsou určitě lepší svačinou než sladkosti, ale musíte pamatovat na to, že jsou také vysokokalorickou pochoutkou. Ve 100 g je 299 kcal. Nejde však o prázdné kalorie. V rozinkách najdeme jód podporující funkci štítné žlázy a draslík normalizující krevní tlak.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/dried-fruit-good-or-bad