Sušené ovoce je zdravé a plné vitamínů, má však vysoký obsah kalorií a cukru
Kromě zeleniny se ovoce doporučuje ve zdravé a vyvážené stravě. Je plné vitamínů, antioxidantů, minerálů a vlákniny. Když se za oknem ochladí, je pravděpodobnější, že sáhneme po sušeném ovoci. Je sladké, chutné a bohužel často velmi kalorické. Dávejte si pozor na nečekaný přírůstek hmotnosti z této sladké pochoutky.
Zdravé i nezdravé
Lidé mají rádi jasné odpovědi, ale v oblasti výživy nejsou vždy stoprocentní. Sušené ovoce je pokladnicí biologicky účinných látek, koneckonců najdeme v něm vitamíny, antioxidanty, minerály a podstatné dávky vlákniny, ale je zde i druhá strana mince. Sušené ovoce, stejně jako jejich čerstvá verze, obsahuje fruktózu, tedy jednoduchý cukr.
Často jsou slazené, což jednoznačně zvyšuje jejich kalorický obsah a vede k potřebě vyloučit je z menu lidí s inzulínovou rezistencí a cukrovkou. Konzumované ve velkém množství se mohou stát příslovečnou kalorickou bombou. A přestože se nejedná o „prázdné kalorie“, sušené ovoce může přispět k rychlému nárůstu hmotnosti.

Obsah kalorií
Sušené švestky jsou vedle rozinek nejoblíbenější verzí sušeného ovoce. Je třeba vědět, že jejich kalorický obsah je více než 5krát vyšší než čerstvé švestky (240 kcal / 100 g sušených švestek oproti 45 kcal / 100 g čerstvého ovoce). Sušené švestky oplývají množstvím živin, ale jejich největší výhodou je extrémně vysoký obsah vlákniny.
Pro mnohé z nás je obtížné představit si tvarohový koláč nebo jiný koláč bez rozinek. Rádi je přidáváme k dezertům nebo je jíme přímo z obalu, když se nikdo nedívá. Rozinky jsou určitě lepší svačinou než sladkosti, ale musíte pamatovat na to, že jsou také vysokokalorickou pochoutkou. Ve 100 g je 299 kcal. Nejde však o prázdné kalorie. V rozinkách najdeme jód podporující funkci štítné žlázy a draslík normalizující krevní tlak.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/dried-fruit-good-or-bad