Po těžkém jídle uleví nejlépe domácí tinktura. 5 kouzelných koření vrátí trávení do pohody

Během rodinných oslav a svátků je jednou z tradicí hodování, což přispívá k nadýmání, problémům s trávením a bolestem žaludku. Přejídání málokdy přivodí dobrou náladu. Naštěstí jsou různé možnosti, jak následky hodování zmírnit. Pomůže bylinková tinktura na zažívání. Jedna porce uleví žaludku a pomůže s neduhy.

Přírodní medicína

Čím dál více lidí je nakloněno užívání tinktur, jelikož se často jedná o přírodní produkt a i malé množství výrazně uleví od problémů. Zeptejme se našich babiček či prababiček, které jistě znají recepty na tinktury pro zlepšení trávení. Naštěstí se móda tinktur začala vracet a mnoho receptů lze nalézt i na internetu. Příprava je často poměrně jednoduchá, nicméně trvá dlouho, než se vylouhují všechny cenné látky z bylinek. Pokud jste ještě žádnou tinkturu nepřipravovali, pomůžeme vám s tím.

Mohlo by vás zajímat:  Barva moči prozradí víc, než se zdá. Při určitém zbarvení se vyplatí zamířit rovnou k lékaři
Zdroj obrázku: Freepik

Síla bylin

Pro přípravu tinktur není třeba shánět sofistikované suroviny, vystačíme si s těmi, které pořídíme v blízkých obchodech. Co se k přípravě hodí nejvíce? První důležitou surovinou je zázvor, který je považován za přírodní antibiotikum. Pomáhá při nachlazení, ale dokáže ulevit také při zažívacích obtížích. Jako další sáhneme po anýzu, který je znám pro svůj neobvyklý vzhled. Pomáhá při vylučování žaludečních šťáv, snižuje tlak a snižuje plynatost. Další důležitou surovinou je kmín. Kmín, stejně jako anýz, podporuje trávení a pomáhá zklidnit žaludek. Látky obsažené v novém koření nám zase pomohou bojovat proti bolesti a dokážou srovnat žaludek. Nakonec přidáme skořici, která nejlépe funguje na trávení, pomáhá při průjmových onemocněních a zažívacích potížích.

Mohlo by vás zajímat:  Pijete často alkohol? Na co byste si měli dávat pozor?

Jak tinkturu připravit?

K přípravě budeme potřebovat: 1 litr vodky, 5 cm kořenu zázvoru, 5 g anýzu, 5 g kmínu, 5 kuliček nového koření, 5 g skořice a půl hrnku cukru. Koření nasypeme do větší zavařovací sklenice a zalijeme alkoholem. Na sklenici zašroubujeme víko a necháme tři měsíce louhovat při pokojové teplotě. Po této době obsah sklenice přefiltrujeme a slijeme dohromady se sirupem. Sirup se vyrobí snadno svařením sklenice vody s půl sklenicí cukru. Následně tinkturu necháme ještě měsíc odležet a máme hotovo.

Zdroj: https://blog.mountainroseherbs.com/herbs-healthy-digestion-recipes