Ohřátý oběd z předešlého dne může skončit i fatálně. Nebezpečné bakterie dokážou udělat v těle paseku

Dříve bylo jídla nedostatek a nebyl výběr tak rozmanitý jako v dnešní době. Plýtvání jídlem je bohužel neduhem dnešní moderní civilizace. Někdy se ale nemusí vyplatit sníst jídlo, které jsme uvařili předchozí dny. Jak se totiž ukazuje, rýže nebo těstoviny z předchozího dne mohou být pro náš organismus velice nebezpečné.

Většina z nás by se měla snažit plýtvat s potravinami co nejméně, ale ruku na srdce, komu se daří v dnešní hektické době tuto zásadu dodržovat? Nabízí se totiž dvě varianty. Buďto nakupovat častěji po menších, ale zato čerstvých potravinách, nebo postupně vše zpracovávat. Často nás dožene, že nám zbydou zbytky, které odkládáme bokem a na druhý den opět ohříváme. Pozor ale! Těstoviny nebo rýži, které necháme bokem odležené při pokojové teplotě, mohou být pro nás nebezpečné!

Mohlo by vás zajímat:  Někteří lidé chodí doma zásadně v botách. Tento zvláštní zvyk si vzali na mušku vědci

Raději nejíst, hrozí nebezpečí

Celý proces započne po pár hodinách, když jsou těstoviny, rýže nebo jiné výrobky na bázi obilovin ponechány při pokojové teplotě. Mimo lednici trvá pár hodin, než se začnou vyvíjet nebezpečné bakterie. Bakterie Bacillus cereus se nachází v půdě, vodě, rostlinách i prachu. Tato bakterie se vyznačuje tím, že způsobuje bolesti břicha, zvracení, plynatost nebo průjem. Konzumace této bakterie v potravinách vede k otravě.

Zdroj obrázku: Freepik

Odborníci radí, aby nebyly konzumovány déle odstáté potraviny:

  • rýže,
  • těstoviny,
  • maso,
  • koláče.
Mohlo by vás zajímat:  Čisté cévy jsou základem zdravého těla. Tepny a žíly udrží v kondici správné potraviny

Bakterie Bacillus cereus strašákem

Je potřeba uvědomit si, že tato bakterie může způsobit mnohem vážnější zdravotní problémy. Může se rozvinout sepse, zápal plic, meningitida a infekční endokarditida. Dokonce byl případ, kdy otrava touto bakterií vedla k smrti.

Vařené těstoviny, které stojí několik dní, mohou obsahovat další patogenní bakterie a plísně. Kromě zmíněné Bacillus cereus můžou těstoviny obsahovat i další plísně a tyčinky, jež jsou pro nás nebezpečné. Tak nezapomeňte si dávat pozor, co konzumujete a jak tyto potraviny skladujete.

Zdroj: https://nwdistrict.ifas.ufl.edu/fcs/2019/11/25/dont-let-rice-or-pasta-ruin-your-day/