Nepříjemný zápach z cibule vás už trápit nemusí. Užijte si oblíbené jídlo bez starostí
Cibule patří k nejvyužívanějším potravinám pro přípravu jídel. Vyznačuje se intenzivní vůní, která nepatří k nejvábnějším. Kolikrát její zápach zůstane na noži, prkýnkách, rukou, nebo dokonce v ústech. Jak eliminovat tento nepříjemný problém?
Cibule je dvouletá rostlina a roste pod zemí. Málokdy vyleze nad povrch. Vzniká v dolní části stonku přeměnou listů nebo jejich bází.
Proč používáme cibuli?
Cibule se značí charakteristickou vůní a kořenitou chutí. Obsahuje cenné:
- vitamíny,
- minerály,
- vlákninu.
Další plus je nízký obsah kalorií. Cibule je skvělým pomocníkem při nachlazení a chřipce. Je to takové přírodní antibiotikum. Cibule obsahuje dále vitamíny C, B a draslík, vápník, železo, mangan, hořčík, fosfor a síru.
Tímto výčet vlastností nekončí, protože cibule obsahuje antioxidanty a sloučeniny, které bojují proti zánětu, snižují triglyceridy a snižují hladinu cholesterolu. Hladinu cukru lze regulovat pravidelnou konzumací cibule. Závěrem má antibakteriální vlastnosti a zpomaluje proces stárnutí.
Jak se zbavit zápachu?
Tato rostlina si rychle získala naše srdce v oblasti kuchyně. Zejména pro svoji rozmanitost ji lze použít v mnoha receptech a využívat ji jak zasyrova, tak při tepelné úpravě. Bohužel svoji daň si vybírá tím, že její silné aroma zůstává na kuchyňském náčiní a rukou. Rovněž její konzumace ovlivňuje dech. Pro eliminaci zápachu z úst stačí rozkousat jedno zrnko kávy, žvýkat petrželku, lístek máty nebo citrónovou kůru.
Jak se zbavit zápachu z nádobí a nožů? Stačí náčiní umýt v solném roztoku. Stejným způsobem ošetříte ruce, které stačí ponořit do vody se solí. Pach cibule můžete eliminovat i tím, že ji namočíte před zpracováním do vody. Stačí pouze pár minut, aby se v místnosti nevyskytl nepříjemný intenzivní zápach. Jak vidíte, stačí jen málo a vždy jde o finančně nenáročné řešení.
Zdroj: https://www.cookist.com/remove-onion-smell-from-other-items/