Mrazení potravin má pravidla. Ne vše můžeme do mrazáku vložit

Všichni chceme prodloužit trvanlivost potravin, protože je nikdo z nás nechce vyhazovat. V současnosti jsou velmi drahé a ne vždy se nám podaří je sníst včas. Mrazák je v tomto případě velkým pomocníkem. Musíte ale myslet na to, že všechny potraviny se do mrazáku nehodí. Některé můžete zmrazením naprosto znehodnotit, nebo jimi dokonce uškodit svému zdraví. Poradíme vám, co nikdy nemrazit a jak správně postupovat, abyste neměli zdravotní problémy.

Olej do mrazáku nepatří

Mnoho lidí si myslí, že mohou zmrazit i smažené pokrmy. To je velký omyl. V tomto případě se vůbec nezastaví postup bakterií a kažení jídla. Rostlinný olej má mnohem nižší bod tuhnutí, a proto zcela nezmrzne. Nakonec se můžete potýkat s velmi nepříjemnými a nebezpečnými příznaky, bolestmi břicha nebo otravou z jídla. Tohle rozhodně neriskujte a již usmažené pokrmy do mrazáku nedávejte. Riskujete tím zdraví všech, kdo rozmražené jídlo snědí.

Mohlo by vás zajímat:  Ovládání vozu na dálku časem vytlačí funkci nezávislého topení
Zdroj obrázku: Freepik

Seznam potravin, které nesmíte uložit do mrazáku

Existuje mnoho potravin, které jednoduše do mrazáku nepatří. Jedná se o smažená jídla, hranolky, majonézu, šťavnaté ovoce (jablka, melouny, citrusy), klíčky, pudinky, vařenou rýži a těstoviny, homogenizovaný sýr, sycené nápoje, rybí konzervy, vejce nebo smetanu. Jestli máte doma tyto druhy potravin, musíte na jejich zpracování myslet v první řadě. Jejich trvanlivost totiž nedokážete prodloužit a bohužel je budete muset vyhodit.

Jak správně mrazit jídlo?

Teplota v mrazáku by měla dosahovat -18 stupňů. Všechny produkty, které chcete vložit do mrazáku, musí být pořádně zabalené. Ideální je použít mrazicí sáčky nebo sáčky se zipem. Nezapomeňte všechno důkladně popsat, abyste neustále věděli, co se v sáčcích nachází. A samozřejmě také datum zmrazení. Všechny potraviny mají omezený čas i v mrazáku a na to musíte myslet. Navíc si díky popiskům hodně zjednodušíte hledání a vaření.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/gallery/foods-not-to-freeze/