Ryby se vyplatí konzumovat i s kůží. Při dobré úpravě jde o delikatesu

Ryby jsou velmi zdravé a podle odhadů jich lidé po celém světě snědí asi 150 milionů tun ročně. Věděli jste, že většinu druhů rybího masa můžete jíst i s kůží? Ve skutečnosti byste jejich kůži měli jíst, protože přinese hodně zdravotních benefitů do vašeho života. Navíc jde o velkou pochoutku. Jak si připravit rybu s kůží a jaké výhody to přináší?

Zdravotní přínosy rybí kůže

Tučné i libové ryby mohou přinést člověku hodně dobrých vlastností. Kůže ryb obsahuje hodně vitamínu D, selen a omega-3 mastné kyseliny, což posiluje imunitní systém. Navíc jde o důležitý prvek pro všechny, kdo nejedí červené maso, protože kůže obsahuje kompletní živočišné bílkoviny. Transferin nebo histony, které kůže obsahuje, jsou prospěšné pro imunitu organismu.

Mohlo by vás zajímat:  Játra dostávají každý den zabrat. Přírodní oleje podpoří jejich dobré fungování

Nutriční hodnota rybí kůže

Ryby jsou úžasným druhem masa, který by neměl chybět v žádném jídelníčku. Nezapomínejte ani na kůži, protože obsahuje hodně vitamínů a minerálů. Těšit se můžete na proteiny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny D a E rozpustné v tucích, železo, jód nebo selen. Všechny tyto složky a mnohem více potřebuje naše tělo pro správné fungování.

Zdroj obrázku: Freepik

Asijská kuchyně si uvědomuje, jak je kůže chutná

Chcete vědět, jak skvěle připravit ryby s kůží? Inspirujte se asijskou kuchyní. V tamních restauracích se dokonce podává samotná rybí kůže jako předkrm. Nejčastěji se ryby podávají bohatě solené a smažené, takže rozhodně nepatří k nejzdravějším pokrmům. Pro zdravější přípravu můžete zvolit jiné metody, které nebudou obsahovat tolik tuku.

Mohlo by vás zajímat:  Slané chipsy jsou skrytou hrozbou. Neničí pouze tělo, negativně ovlivňují pohodu a paměť

Jak si doma připravit rybu s kůží?

Většinou kupujeme filety bez kůže. To je chyba. Když je velmi dobře očištěná, půjde o vynikající pochoutku pro celou rodinu. Rybu s kůží můžete vařit nebo připravit na páře. Klasicky se smaží na oleji. V tomto případě si musíte jen pamatovat, že ji do pánve vždy musíte vložit kůží dolů. V opačném případě se vám srazí a nebude vůbec dobrá.

Zdroj: https://www.medicinenet.com/can_you_eat_fish_skin_and_is_it_healthy/article.htm, https://www.healthline.com/nutrition/fish-skin, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320838, https://www.bonappetit.com/test-kitchen/how-to/article/clap-crispy-fish-donald-link