Mandle jsou ideálním doplňkem jídelníčku. Několik kousků dodá důležité živiny
Chipsy k televizi? Rozhodně ne, mnohem vhodnější je sáhnout po zdravějších alternativách. Jednou z nich jsou mandle, které patří mezi nejzdravější svačinky, které si člověk může dopřát. Vynikají totiž obsahem blahodárných látek, napomáhají fungování trávicí soustavy, poradí si s vysokým krevním tlakem a vyšší hladinou špatného cholesterolu. Navíc stačí sníst denně jen pár kousků. Proč si do misky nasypat mandle namísto jiných pochutin?
Mandle nepatří mezi ořechy
Mluví se o nich jako o ořeších, ale nejsou jimi. Mandle jsou jádra semen mandloně obecné, což je keřovitá nebo stromovitá rostlina vyskytující se nejčastěji ve střední Asii, ale také v jižní nebo jihozápadní Evropě včetně zemí, jako jsou Španělsko, Itálie, Francie nebo Chorvatsko. V současnosti jsou největším exportérem Spojené státy americké. Existují dva druhy, sladké a hořké. Zatímco sladké se mohou napřímo konzumovat a používají se v gastronomii a kosmetice, z hořkých se lisuje olej a vyrábějí se z nich přírodní aromata pro použití v potravinářském průmyslu.
Pokladnice cenných látek
Nejvhodnější je konzumovat mandle syrové a se slupkou, naopak solené, slazené nebo v čokoládě nepřinášejí nic než prázdné kalorie. Mandle obsahují velké množství vitamínů skupiny B (B2, B3, B4) a E a vlákniny, z minerálních látek pak hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, mangan a měď. Mandle jsou otevřenou pokladnicí, ze které lze čerpat nenasycené mastné kyseliny a potřebné antioxidanty (katechin, epikatechin, kvercetin, kaempferol, isorhamnetin). Mandle jsou ideální svačinou a pochutinou namísto nezdravých brambůrků, zaženou hlad a mají řadu zdravotních benefitů.
Pár kousků pro zdraví
Hrstka mandlí doplní potřebné živiny, zejména denní dávku vitamínu E, kterému se přezdívá vitamín mládí. Dostatek tohoto vitamínu zjemní pokožku a napomůže jí vrátit pružnost. Vitamín E je důležitý též pro zlepšení zraku. Pravidelná konzumace mandlí vede k harmonizaci krevního tlaku, současně snižuje hladinu špatného cholesterolu. Tyto plody jsou vhodné i pro diabetiky, protože zklidňují hladinu cukru v krvi. Obsažená vláknina je balzámem pro trávení, navíc oddálí pocit hladu. Mandle se doporučují též pro zlepšení kognitivních funkcí mozku a pro posílení kosterního systému.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-almonds, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/almond, https://www.medicalnewstoday.com/articles/269468, https://www.healthline.com/health/diabetes/almonds, https://www.health.com/food/health-benefits-almonds