Mandle jsou ideálním doplňkem jídelníčku. Několik kousků dodá důležité živiny

Chipsy k televizi? Rozhodně ne, mnohem vhodnější je sáhnout po zdravějších alternativách. Jednou z nich jsou mandle, které patří mezi nejzdravější svačinky, které si člověk může dopřát. Vynikají totiž obsahem blahodárných látek, napomáhají fungování trávicí soustavy, poradí si s vysokým krevním tlakem a vyšší hladinou špatného cholesterolu. Navíc stačí sníst denně jen pár kousků. Proč si do misky nasypat mandle namísto jiných pochutin?

Mandle nepatří mezi ořechy

Mluví se o nich jako o ořeších, ale nejsou jimi. Mandle jsou jádra semen mandloně obecné, což je keřovitá nebo stromovitá rostlina vyskytující se nejčastěji ve střední Asii, ale také v jižní nebo jihozápadní Evropě včetně zemí, jako jsou Španělsko, Itálie, Francie nebo Chorvatsko. V současnosti jsou největším exportérem Spojené státy americké. Existují dva druhy, sladké a hořké. Zatímco sladké se mohou napřímo konzumovat a používají se v gastronomii a kosmetice, z hořkých se lisuje olej a vyrábějí se z nich přírodní aromata pro použití v potravinářském průmyslu.

Mohlo by vás zajímat:  Fakta a mýty okolo pití alkoholu. Vyčerpaná játra mohou úplně vypovědět službu
Zdroj obrázku: Freepik

Pokladnice cenných látek

Nejvhodnější je konzumovat mandle syrové a se slupkou, naopak solené, slazené nebo v čokoládě nepřinášejí nic než prázdné kalorie. Mandle obsahují velké množství vitamínů skupiny B (B2, B3, B4) a E a vlákniny, z minerálních látek pak hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, mangan a měď. Mandle jsou otevřenou pokladnicí, ze které lze čerpat nenasycené mastné kyseliny a potřebné antioxidanty (katechin, epikatechin, kvercetin, kaempferol, isorhamnetin). Mandle jsou ideální svačinou a pochutinou namísto nezdravých brambůrků, zaženou hlad a mají řadu zdravotních benefitů.

Mohlo by vás zajímat:  Kalorická bomba, které málokdo odolá. Pro milovníky majonézy máme ale dobrou zprávu, je zdravá!

Pár kousků pro zdraví

Hrstka mandlí doplní potřebné živiny, zejména denní dávku vitamínu E, kterému se přezdívá vitamín mládí. Dostatek tohoto vitamínu zjemní pokožku a napomůže jí vrátit pružnost. Vitamín E je důležitý též pro zlepšení zraku. Pravidelná konzumace mandlí vede k harmonizaci krevního tlaku, současně snižuje hladinu špatného cholesterolu. Tyto plody jsou vhodné i pro diabetiky, protože zklidňují hladinu cukru v krvi. Obsažená vláknina je balzámem pro trávení, navíc oddálí pocit hladu. Mandle se doporučují též pro zlepšení kognitivních funkcí mozku a pro posílení kosterního systému.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-almonds, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/almond, https://www.medicalnewstoday.com/articles/269468, https://www.healthline.com/health/diabetes/almonds, https://www.health.com/food/health-benefits-almonds