Kyselá řepa je ideální chuťovkou do zimních dní. Vyvarujte se při její přípravě častých chyb
Přírodní kyselá řepa plná probiotik je skutečná bomba biologicky účinných látek, které jsou bohatstvím zdravých vlastností této jedinečné zeleniny a fermentačního procesu. Výhody této zeleniny jsou nesčetné. Je dobré ji zařadit do jídelníčku pravidelně.
Co je to kyselá řepa
Kyselina se vytváří v důsledku fermentace červené řepy, která byla ponořena do mírně slané vody. Nálev s krásnou, tmavě fialovou barvou a nakládaná řepa samotná jsou velmi důležitou oporou pro přirozenou střevní mikroflóru. K řepě se často přidává stroužek česneku, několik bobkových listů a kousek křenu. K urychlení procesu kvašení přidává mnoho lidí i kousek chleba.
Musí se to však udělat dobře, neboť chléb je nejčastější příčinou plísně, která se objevuje v zavařené řepě. Důvodem většiny případů plísní v kyselé řepě je nedostatečné ponoření složek do solanky. Aby se minimalizovalo riziko, je nejlepší je odvážit a nalít dostatek vody pro důkladné zakrytí vší zeleniny.
Pozor na plíseň
Mezi ingredience, které nejefektivněji přitahují plíseň, patří již zmíněný chléb, takže jeho přidáním musíte zajistit, aby byl všechen ponořený v solance. Použijete-li starou, zvrásněnou řepu, zvýšíte šanci na plísně. Je to ztráta času. Nejlepší jsou mladé, pevné řepy s neporušenou slupkou.
Česnek a křen mají také podobné vlastnosti – tato zelenina nejen zvyšuje chuť řepy, ale zvyšuje i šanci na získání kvalitního produktu bez nežádoucího bílého povlaku. Pokud se plíseň ve sklenici objeví, nestačí ji sbírat. I když ji neuvidíte pouhým okem, veškerý obsah je infikovaný plísní a musíte ho vyhodit a začít se siláží od začátku.
Zdroj: https://www.wyseguide.com/how-can-pickled-beets/