K létu patří grilování. Přestaňte dělat nejčastější chyby a staňte se hvězdou večera

Všichni milují období grilování, kdy usedáme ke stolu s přáteli a rodinou a vychutnáváme si teplé večery. Víte ale, že většina lidí dělá při grilování zásadní chyby? Expert na grilování říká, že síla grilovaných pokrmů je v chuti, která pochází z dřevěného uhlí. Pokrmy z plynového grilu nikdy nebudou chutnat tak dobře jako z toho klasického.

Grilujete oloupaný česnek

Uhlí by se mělo nechat nejprve rozžhavit a až pak rozprostřít po celé ploše grilu. Ugrilovat klobásu nebo šťavnaté maso přitom není ani zdaleka tak náročné jako správně a chutně ugrilovat zeleninu. Ta je na přípravu nejtěžší. Velké oblibě se těší grilovaný česnek. Na gril by se přitom měla pokládat celá a hlavně neoloupaná palička, díky čemuž bude po vytažení z grilu uvnitř měkký, ale nepřipálený. Vyniknou tak i jeho chuťové vlastnosti.

Mohlo by vás zajímat:  S narůstajícím počtem cyklistů na silnicích stoupá riziko nehod

Grilování v přírodě je mnohem lepší a také bezpečnější než grilování na balkoně. Pokud se chystáte grilovat ryby, určitě je pevně nebalte do alobalu, jak je tomu zvykem. Ryba se v alobalu spíše dusí než peče a vytrácí se jedinečnost grilování. Pokud rybu do alobalu balíte, snažte se v něm nechat co nejvíce místa, aby mohl horký vzduch uvnitř cirkulovat a kůže zůstala nádherně křupavá.

Zdroj obrázku: Freepik

Grilujete s nesprávným vybavením

Rošt se hodí pro tenké kousky masa, na uzeniny nebo na menší zeleninu, zatímco jehlice se používají pro větší kusy, neporcovanou drůbež a ražniči. Pokud ale grilujeme na jehlici, musíme s pokrmem pravidelně pomalu otáčet, aby se mohl propéct ze všech stran. Zároveň je možné postupně odkrajovat propečené kousky.

Mohlo by vás zajímat:  Alkohol lidskému zdraví škodí i v malém množství

Ne každé grilovací koření chutná stejně, ačkoliv se stejně jmenuje. Důležitý je poměr jednotlivých složek a množství přidané soli. Pokud vám kupované koření nevyhovuje, zkuste si namíchat své vlastní. Potřebovat k tomu budete drcený kmín, semínka koriandru, sušenou uzenou papriku, sušený česnek, mletý pepř a sůl, případně chilli prášek.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/common-grilling-mistakes/