Jáhly jsou vynikající snídaně, která pomůže zhubnout
Co si dát k snídani něco zdravého? Ovesné vločky? Pro tentokrát ne, přestože jsou nadmíru zdravé. Dnešním tipem jsou jáhly, které patří mezi obiloviny a vznikají oloupáním prosa. Jáhly jsou dostatečně syté, zahřejí a chutnají velmi lahodně, navíc jsou mnohem zdravější než rohlík s máslem a vajíčkem. Tento druh obilovin je vhodný pro všechny, co si přejí zhubnout, ale také pro ty, co chtějí udržet své srdce v pořádku do vysokého věku. Jsou možností i pro pacienty s anémií. Pro jaké další důvody ráno sáhnout po jáhlách?
Co jsou jáhly
Sáčku s malými, asi milimetrovými žlutými kuličkami si většina spotřebitelů na pultech obchodů ani nevšimne. Povědomí o nich totiž chybí, přitom se jedná o velmi univerzální přílohu. A nejen to, vyloupané kuličky prosa se mohou použít ve sladkých i slaných receptech. Výtečně chutná k snídani připravená jáhlová kaše s borůvkami nebo jiným sezónním ovocem. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin na světě. Nesmí se dlouho skladovat, protože jinak kuličky zhořknou.
Bezlepkové a s obsahem cenných živin
Proč u snídaně vyměnit ovesné vločky za jáhly? Tento druh obilovin je výtečným zdrojem energie, bílkovin a tuků, nadto obsahuje vitamíny skupiny B, C a E, také foláty. Vzhledem k obsahu kalorií dostatečně a na dlouhou dobu zasytí, ke všemu neobsahují kuličky prosa lepek, jsou přirozeně bezlepkové. Z toho důvodu jsou vhodnou alternativou pro pacienty s celiakií i pro ty, co se chtějí dobrovolně vzdát ve své stravě lepku.
Pro silné a zdravé srdce
Snídaně by měla tvořit asi třetinu denního příjmu kalorií, proto jsou jáhly zcela ideální, navíc obsažené látky pomáhají zvyšovat hladinu lipoproteinů a množství dobrého cholesterolu a jsou lékem na vysoký krevní tlak. Jáhly jsou též pokladnicí různých minerálů včetně hořčíku, díky tomu jsou zázrakem pro srdce i pro svaly, protože při pravidelné konzumaci nehrozí svalové křeče.
Pro štíhlou postavu
Jsou kalorické, přesto mohou pomoci k vysněné postavě? Ano, přesně tak, protože jáhly obsahují aminokyselinu tryptofan, která zajišťuje dlouhodobý pocit sytosti a plného žaludku. Současně obsahují kuličky prosa asi deset procent vlákniny, což napomáhá trávení a detoxikuje střeva od usazenin. Jáhly jsou vhodné pro pacienty s inzulínovou rezistencí i pro pacienty s chudokrevností, protože v drobných žlutých kuličkách nechybí důležité železo, které stojí za tvorbou červených krvinek.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8005370/, https://www.healwithfood.org/health-benefits/millet-grain-gluten-free.php, https://www.healthline.com/nutrition/what-is-millet#_noHeaderPrefixedContent, https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-millet-and-its-side-effects, https://www.opensciencepublications.com/fulltextarticles/IJN-2395-2326-8-236.html